KunststofenRubber.nl

Mura Technology werkt samen met Dow aan chemische kunststof recycling

28 september 2021 om 12:58 uur

De "Hydrothermal Plastic Recycling Solution" van de start-up Mura Technology belooft de conversie van kunststof naar olie in slechts 25 minuten. Om een begin in een duurzame circulaire economie te doen slagen, ondersteunen wereldwijd actieve bedrijven zoals igus de ontwikkeling van deze technologie. Dow Chemical, 's werelds op één na grootste chemische bedrijf, is nu als partner ingestapt.


Met de "Hydrothermal Plastic Recycling Solution" (HydroPRS), heeft Mura Technology een nieuwe technologie ontwikkeld voor chemische kunststof recycling. Het doel is om een duurzame circulaire economie te bouwen voor kunststoffen en om te voorkomen dat kunststof afval in het milieu terecht komt. De methode maakt gebruik van water, hitte en druk, om kunststof afval in slechts 25 minuten weer in olie te om te zetten. De start-up Mura Technology is al samenwerkingen aangegaan met het engineering-bedrijf KBR en motion plastics specialist Igus. Igus was eind 2019 de eerste investeerder uit de industriële sector en verhoogde haar investering tot vijf miljoen euro in maart. Nu is Dow Chemical, een wereldwijde ontwikkelaar en producent van kunststoffen, ook ingestapt als een andere grote partner. De samenwerking zal de schaalvergroting van Mura's geavanceerde recyclingproces verder stimuleren. 

 

Kunststof afval wordt nieuw verpakkingsmateriaal

's Werelds eerste faciliteit waar HydroPRS op een grote schaal wordt toegepast wordt momenteel gebouwd in Teesside, in het VK. Men verwacht dat de eerste productielijn met een capaciteit van 20.000 ton per jaar in 2022 in bedrijf wordt genomen. Wanneer alle vier de productielijnen eenmaal zijn voltooid, dan kan Mura tot 80.000 ton kunststof afval per jaar recyclen en Dow voorzien van de grondstoffen die worden verkregen in het proces. Dow zal deze gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe kunststoffen voor het verpakken van levensmiddelen en andere verpakkingsproducten, welke uiteindelijk weer terecht komen in wereldwijde toevoerketens. Dow's inzet is ook bedoeld om aan te tonen dat Mura's oplossing kan voldoen aan zowel de duurzaamheids- als prestatie-eisen van de sector en dat producten gemaakt met HydroPRS op een grote schaal gebruikt kunnen worden voor het produceren van nieuwe kunststoffen.

 

Focus op ...

Agenda

9 november 2021, Stuttgart, Duitsland

Composites Europe 2021

16 november 2021, Gorinchem

Vakbeurs recycling 2020

Op 16, 17 & 18 november 2021 vindt de 11e editie van vakbeurs Recycling plaats in Evenementenhal...

17 november 2021, 's-Hertogenbosch

Engineering Event Safety

Meer agendapunten »