KunststofenRubber.nl

Vijf voordelen van TPE-platen

19 oktober 2021 om 10:14 uur

Thermoplastisch Elastomeer (TPE) wordt in Nederland over het algemeen nog niet vaak toegepast. Producent Technirub wil daar verandering in brengen en zette voor Kunststof&Rubber de voordelen van TPE op een rijtje.


Van de autobranche en installatietechniek tot de voedingsmiddelenindustrie - Technirub bedient de meest uiteenlopende sectoren van hoogwaardige halffabricaten en componenten. De nieuwste uitbreiding in het assortiment is plaatrubber van een thermoplastisch rubbersoort die Nederland nog moet ontdekken: TPE.

 

De grootste voordelen van TPE:

 1. Beter voor het milieu
  Veel rubbersoorten zijn door hun chemische samenstelling niet recyclebaar, TPE is dit wel. Het materiaal is na productie opnieuw te vermalen tot kleine korrels, welke als grondstof weer gebruikt kunnen worden voor de verwerking van een nieuw product. TPE bevat verder geen halogenen of schadelijke weekmakers, wat weer beter is voor het milieu. Er is zelfs TPE materiaal beschikbaar welke biologisch afbreekbaar is.
 2. Goed aan elkaar te lassen
  Net zoals andere rubbersoorten is TPE makkelijk te bewerken. Om rubberen delen te verbinden, dient u deze opnieuw te vulcaniseren of heeft u een lijmverbinding nodig. Hierdoor is het materiaal niet meer te recyclen. Bij TPE is lijmen mogelijk, maar u kunt het materiaal ook aan elkaar lassen.
 3. Makkelijk te customizen
  In sommige branches moet rubber aan voorschriften voldoen. Het moet bijvoorbeeld vlamwerend zijn of mag geen sporen achterlaten. Op aanvraag kan het recept van het TPE-materiaal hierop worden aangepast of kunnen de TPE-platen in een gewenste (bedrijfs-)kleur geproduceerd worden. Normaliter bevat rubber roetdelen waardoor het inkleuren bemoeilijkt worden en hierna de eigenschappen ten slechte komen, bij TPE materiaal in een andere kleur behoudt het zijn sterkte en unieke eigenschappen.
 4. Warmtebestendig
  Vaak wordt rubber wat broos en droogt het uit als het bij een warme bron staat. Bij TPE is dit niet het geval. Het materiaal kan temperaturen van zeventig graden aan zónder aan kwaliteit te verliezen.
 5. Geen lelijke strepen
  Muren of vloeren vol zwarte rubberstrepen, dat is niet fraai. Die strepen ontstaan door het  roet dat tijdens het productieproces in rubber komt. Bij TPE materiaal is dit niet het geval en is dat probleem meteen opgelost.  

 

 

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

15 maart 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »