KunststofenRubber.nl

Van boerenschuur naar productiefaciliteit van zevenduizend vierkante meter

25 oktober 2021 om 14:21 uur

Flestic is specialist in het vervaardigen van op maat gemaakte flexibele verpakkingsoplossingen voor uiteenlopende industrieën.

Flestic in Dronten produceert flexibele verpakkingsoplossingen op maat. In 1979 startte het bedrijf in een boerenschuur met een paar kleine op maat gemaakte modellen. Vijf jaar later werd de schuur te klein en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie. Inmiddels beschikt Flestic over meer dan veertig extrusie-blaasgietmachines, drie spuitgietblaasmachines, 26 spuitgietmachines en vier assemblagemachines. De complete productiefaciliteit in Dronten beslaat 7.000 m2.


Jaarlijks produceert het bedrijf met meer dan tachtig medewerkers ongeveer tachtig miljoen blaasproducten en honderd miljoen spuitgietproducten onder andere de voedingsmiddelen-, cosmetica- en automobielindustrie, de huishoudelijke markt en die voor persoonlijke hygiëne. Met hun standaard productieprocessen kan Flestic complete kunststofverpakkingsoplossingen aanbieden. Het bedrijf adviseert en produceert de klant de meest duurzame verpakkingsoplossingen, zoals herbruikbare en goed recycleerbare verpakkingen, bijvoorbeeld op basis van gerecycled of ‘biobased' materiaal.

 

'Een grijs gebied'

Flestic vertrouwt in zijn productieproces op moderne, gestandaardiseerde, maar uiterst flexibele machines. Het bedrijf beschikt nu over veertig extrusieblaasgietmachines. Hiervan zijn er 35 in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. Het probleem daarbij is dat er geen exacte kengetallen kunnen worden bepaald voor bezettingsgraad, orderstatus of productiviteit. Bas van Nes werkt al meer dan 25 jaar als reliability engineer bij Flestic en beschrijft het probleem als volgt: "Tot nu toe konden we de productiviteit alleen globaal meten aan de hand van de cijfers die we zelf bepaalden. Dat was voor ons gewoonweg niet voldoende." Hij vervolgt: "We wilden nauwkeurige, betrouwbare meetgegevens en ook kunnen zien wanneer een machine startte en stopte, of wat de reden voor die stopzetting was." Samenvattend zegt hij: "Dit was tot nu toe een grijs gebied voor ons, maar wel één waar we in de toekomst graag ons licht over wilden laten schijnen."

 

2Meer dan veertig machines zijn uitgerust met SmartMONITOR. Onmiddellijk is zichtbaar welke machines draaien, waar storingen zijn of een defect optreedt. 

 

'Niet professioneel genoeg'

De ingenieur is echter niet tevreden met de voorliggende situatie en begint zelf een puls van de machine inzichtelijk te maken. "Uit deze puls heb ik een database kunnen opbouwen en hieruit de informatie kunnen halen", zegt Van Nes. "Maar na verloop van tijd was dit voor ons gewoon niet professioneel genoeg meer."

 

Dus ging het bedrijf op zoek en stuitte op een artikel over een nieuw machinedata-acquisitiesysteem (MDA). Het daarin beschreven ‘SmartMONITOR'-systeem maakte Bas van Nes meteen enthousiast: "Wat een slim en tegelijkertijd eenvoudig principe: een signaallampje dat wordt aangevuld met een bijbehorende module en dan meteen alle gegevens van de machine doorstuurt naar een centrale database. Ik was meteen overtuigd."

 

Bas vervolgt: "Onze general manager was ook erg enthousiast, omdat we op deze manier elke start en stop van de machines zouden kunnen zien - enerzijds op het scherm, maar anderzijds ook op de machine zelf."

 

3Ongeacht type machine, leeftijd of fabrikant, het systeem heeft genoeg aan een Werma-signaaltoren als interface. 

 

‘Beslissing was voor ons eenvoudig'

De eerste kennismaking met SmartMONITOR enthousiasmeerden Flestic zo, dat ze spontaan een informatie-evenement bijwoonden, georganiseerd door de groothandel itsme. Hier kwamen ze in contact met een bedrijf dat al klant was bij Werma en SmartMONITOR in gebruik had. "Dat gaf ons rust", zegt Van Nes. "Deze aanbeveling overtuigde ons volledig van de efficiëntie van het systeem en we besloten nog diezelfde dag om het project te initiëren." Toen ging alles heel snel: "Ik nam contact op met Werma en amper twee dagen later arriveerde de gratis testbox met alles wat we nodig hadden." Flestic installeerde het demomateriaal op een drietal machines en was meteen enthousiast over de resultaten.

 

Hoe werkt SmartMONITOR?

Intussen gebruikt Flestic al iets meer dan een jaar het eenvoudige, radiogestuurde SmartMONITOR-systeem van Werma. Het intelligente netwerk van de signaaltorens biedt een eenvoudig, rendabel en retrofit alternatief voor de gebruikelijke complexe MDA-systemen. Met SmartMONITOR kunnen storingen en onproductieve tijden sneller worden opgespoord, geanalyseerd en gedocumenteerd. Dit verkort de reactietijden, vermijdt stilstanden en verhoogt de productiviteit.

 

Het systeem bestaat uit een radiozender, een radio-ontvanger en software. Het robuuste en beproefde radionetwerk (868 MHz) voor de productieomgeving zoekt zelf naar de beste verbinding en zorgt zo voor de eenvoudigste integratie in het productieproces. De radiogestuurde zender wordt eenvoudig 'plug&play als extra element in de bestaande Werma-signaaltoren geïntegreerd en bewaakt de toestand van het aantal stuks van machines, installaties en manuele werkstations. Deze toestanden worden doorgestuurd aan de radio-ontvanger, die alle gegevens naadloos doorgeeft en opslaat in een Microsoft SQL-database.

 

5De signaalkolommen geven de status van de machine visueel weer. 

 

‘Machines zijn allesbehalve uniform'

Type machine, leeftijd of fabrikant maakt niet uit voor SmartMONITOR, dit systeem heeft alleen een Werma-signaaltoren als interface nodig. Dit was een belangrijk argument voor Flestic: "Onze machines zijn van verschillende bouwjaren. Wij waren enthousiast hoe eenvoudig het met SmartMONITOR is om ze desondanks allemaal met elkaar te verbinden." De klant is ook overtuigd door het ruime aanbod aan accessoires: "We hebben ongeveer veertig machines van verschillende afmetingen in de fabriek, dus de signaaltorens stonden aanvankelijk op verschillende hoogtes. Sinds we SmartMONITOR installeerden, is het visueel duidelijk welke machines draaien. Dankzij de slimme accessoires konden we ze allemaal op een uniforme hoogte instellen. Op die manier ziet het machinepark er strak en overzichtelijk uit." Hij voegt eraan toe: "We kunnen onmiddellijk zien waar er storingen of een defect zijn en kunnen vervolgens onmiddellijk reageren zonder enige vertraging."

 

‘Eindelijk betrouwbare cijfers'

De signaalkolommen met drie niveaus geven visueel de status van elke machine aan: Het rode lampje geeft aan dat de machine stilstaat,  het oranje lampje licht op als het temperatuurverschil te groot is, en groen geeft een soepele werking aan. Bovendien worden deze uiteraard doorgegeven aan de SmartMONITOR-software. "Die geeft informatie over de processtabiliteit van de machines", zegt Van Nes. "En natuurlijk bespreken we de waarden elke ochtend tijdens onze store floor meeting in de productie." Hier wordt het aantal storingen per machine besproken en worden gerichte activiteiten gecoördineerd. "We waren erg verrast toen we ons realiseerden dat het vaak geen technische problemen zijn die tot de stilstand of storingen leiden, maar organisatorische redenen die erachter zitten."

 

6De status van de machines wordt radiogestuurd doorgegeven aan de ontvanger, die alle gegevens direct doorzendt en opslaat in een Microsoft SQL-databank.

 

Meer voordelen

Van Nes ziet nog meer voordelen in de flexibiliteit van het systeem:  "Wij verplaatsen onze machines van tijd tot tijd, en zo kan het zijn dat een machine tien meter moet opschuiven. Dankzij SmartMONITOR hoef ik geen extra kabels te trekken omdat de signaaltoren al op de machine is gemonteerd. Dit bespaart me veel werk en natuurlijk ook geld." Ook het management werkt met de kengetallen die uit de Werma-database worden bepaald. "Op deze manier profiteert het hele bedrijf van dit systeem. Gewoon geweldig!" besluit Van Nes.

 

‘Binnenkort ook in de kantine'

Flestic is helemaal tevreden over het eenvoudige en slimme MDA-systeem van Werma. Op de vraag wat de volgende stap is, antwoordt Van Nes: "We willen de gegevens verder analyseren en onze kengetallen verfijnen."  Daarnaast is het bedrijf van plan om ook een signaallamp in de kantine te installeren. "Die moet onze medewerkers onmiddellijk informeren over een mogelijke machinestilstand, ook tijdens pauzes. Alleen zo kunnen ze onmiddellijk reageren."

 

Tot slot zegt hij: "We gaan nog zo'n dertig machines uitrusten met dit geweldige systeem. Want hiermee ben je niet alleen beperkt tot productiemachines, we kunnen vrijwel elke machine in ons bedrijf met dit systeem in een netwerk opnemen, zoals koelers, compressoren.... Ik zie nog heel veel mogelijkheden."

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »