KunststofenRubber.nl

Chemisch gerecyclede PP-bekers voor ijskoffie

06 december 2021 om 15:43 uur

Emmi Caffè Latte, een van de toonaangevende merken van kant-en-klare ijskoffie in Europa, is begonnen met het verwerken van chemisch gerecycled polypropyleen in zijn verpakkingen. De bekers worden geproduceerd door Greiner Packaging en het chemisch gerecyclede materiaal is afkomstig van Borealis.


Emmi, de grootste melkverwerker van Zwitserland, zet zich in voor klimaatbescherming en de circulaire economie. Het zuivelbedrijf heeft de uitgesproken doelstelling om alle verpakkingen volledig recyclebaar te maken en zet zich in voor diverse maatregelen om circulariteit te bevorderen, zoals verpakkingen die in 2027 ten minste dertig procent bevatten.

 

Jaarlijks minstens 100 ton

Met de focus op recyclebare verpakkingen en het gebruik van gerecyclede materialen zet Emmi een nu een eerste stap met Emmi Caffè Latte. Vanaf september 2021 gaat het bedrijf voor de gekoelde koffiedranken jaarlijks minstens 100 ton kunststof op basis van het gerecyclede materiaal gebruiken (30% Borcycle C chemisch gerecycled PP). Dankzij chemische recyclen ontstaat een gerecycled materiaal met een zuiverheid die gelijkwaardig is aan PP op basis van fossiele brandstoffen en daarmee geschikt is voor beschermende, voedselveilige en andere veeleisende toepassingen. De Zwitsers maken op deze manier gebruik van moeilijk te recyclen grondstoffen. de zuivelonderneming voorkomt zo dat plastic afval waarschijnlijk zou worden gestort of verbrand.

 

Beperkt beschikbaar

In de toekomst zal, afhankelijk van de beschikbaarheid van geschikt materiaal, de hoeveelheid gerecyclede kunststof in de verpakkingen verder worden verhoogd. Op dit moment staat de nieuwe technologie om het polypropyleen terug te winnen nog in de kinderschoenen, waarbij Greiner Packaging en Borealis het voortouw nemen. Er zijn momenteel slechts beperkte hoeveelheden chemisch gerecycled polypropyleen beschikbaar. Emmi is een van de weinige levensmiddelenproducenten die zich door vroegtijdige inzet en langdurige samenwerking met de ontwikkelingsbedrijven van een aandeel van de chemisch gerecyclede polypropyleen kunststof heeft verzekerd.

 

Gezamenlijke inspanning

"Het vergt gezamenlijke inspanningen van voedsel- en verpakkingsfabrikanten om afval te verminderen en meetbare vooruitgang te boeken in de circulaire economie", zegt Bendicht Zaugg, die verantwoordelijk is voor Duurzaam Verpakken bij Emmi.

 

"We hebben een lange en lonende samenwerking gehad met zowel Emmi als Borealis", zegt Greiner Packaging key-accountmanager Vincenzo Crescenza. "Deze prestatie is in lijn met onze verklaarde doelstelling om te werken aan het bereiken van een circulaire economie. Onze strategie is om innovatieve producten te ontwikkelen, nieuwe servicepartnerschappen en bedrijfsmodellen te ontwikkelen en te pionieren met materiaalpartnerschappen."

 

ISCC

Het chemisch gerecyclede materiaal dat wordt gebruikt voor de Emmi Caffè Latte-beker bestaat volledig en uitsluitend uit ISCC-materiaal (International Sustainability & Carbon Certification). Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de massabalansmethodiek om de hoeveelheid en duurzaamheidskenmerken van circulaire en/of biobased content in de waardeketen en door elke stap van het proces te volgen. Dit biedt transparantie uiteindelijk ook aan de consument, zodat deze weet dat het product dat hij of zij koopt is gebaseerd is op hernieuwbaar materiaal.

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

18 mei 2022, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

Meer agendapunten »