KunststofenRubber.nl

Neste en Ravago willen samen plastic afval chemisch recyclen

25 oktober 2021 om 16:04 uur

Neste en Ravago plannen een joint venture op te richten voor de bouw van een industriële installatie voor chemische recycling van plastic afval in North Sea Port in Vlissingen. De installatie is bedoeld als startpunt van gezamenlijke wereldwijde activiteiten op het gebied van chemische recycling (vaak ook "geavanceerde recycling" genoemd), waarbij wordt voortgebouwd op de thermochemische liquefactietechnologie van het in de VS gevestigde Alterra Energy, een innovatief bedrijf op het gebied van chemische recyclingtechnologie.


Hiermee gaan Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof en drop-in hernieuwbare grondstoffen en oplossingen voor de chemische industrie, en Ravago, 's werelds grootste distributeur en recycler van polymeren, de commercialisering van chemische recycling aantonen en bevorderen. De transactie wacht op goedkeuring door de regelgevende instanties.

 

Combineren van expertise over de gehele waardeketen

Dit strategische partnerschap combineert de expertise van Ravago op het gebied van de mechanische voorbereiding van plastic afval, de eigen liquefactietechnologie van Alterra Energy en de expertise van Neste op het gebied van de verwerking van koolwaterstoffen. Neste en Ravago zijn van plan een eerste industriële installatie voor chemische recycling te bouwen in de North Sea Port van Vlissingen, met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van ongeveer 55.000 ton gemengd plastic afval. Dat komt overeen met het plastic verpakkingsafval dat jaarlijks door ongeveer 1,7 miljoen EU-burgers* wordt geproduceerd. De langetermijnambitie van de partners is om de verwerkingscapaciteit op wereldschaal aanzienlijk te verhogen en de joint venture voortdurend uit te bouwen tot een wereldleider voor de chemische recycling van gemengd plastic afval.

 

"Wij zijn echt opgetogen over de voortgang van onze gezamenlijke projectwerkzaamheden. Door het vastleggen van de investeringslocatie en omvang zijn we weer een stap dichter bij de verwezenlijking van onze droom", aldus Theo Roussis, CEO van Ravago. "Samen met Neste beschikken we over de benodigde ingrediënten voor een succesvol recept om schaalbare oplossingen te creëren, waarbij we niet-recyclebare afvalstromen omzetten in waardevolle eindproducten."

 

"Chemische recycling is al geruime tijd een veelbelovende technologie om de creatie van een circulaire economie te versnellen", zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste. "Nu is het tijd om het naar een hoger niveau te tillen en de belofte om te zetten in een industriële oplossing. Door de expertises van Ravago en Neste te combineren, beschikken we over de middelen om de technologie snel te implementeren en de productie op commerciële schaal op te starten. Met gezamenlijke en toegewijde inspanningen kunnen wij de kennis binnen de hele waardeketen bijeenbrengen om afval om te zetten in waardevolle hulpbronnen. Onze ambitie is duidelijk: wereldleider worden op het gebied van hernieuwbare en circulaire oplossingen."

 

Logische volgende stap

Deze gerichte investering is de consequente voortzetting van de snelle voortgang van de samenwerking tussen de partners. In 2019 hebben Neste en Ravago een gezamenlijk doel gesteld om in 2030 de capaciteit te bereiken om meer dan 200.000 ton gemengd plastic afval per jaar te verwerken. Sindsdien hebben de ondernemingen technologieën en de grondstoffenmarkt geëvalueerd en gezamenlijke business cases opgesteld om chemische recyclingcapaciteiten te ontwikkelen. In 2020 heeft Neste ook al met succes de eerste van verschillende industriële proefruns met vloeibaar gemaakt plastic afval uitgevoerd in hun olieraffinaderij in Finland.


*) De gemiddelde EU-burger produceerde in 2018 33 kg plastic verpakkingsafval. Bron: Eurostat.

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

15 maart 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »