KunststofenRubber.nl

Nieuwe generatie biobased polyesters voor duurzame producten

26 oktober 2021 om 11:26 uur

Ter introductie van biobased polyesters in de sector voor high-performance toepassingen, zoals automotive en elektronica, ontwikkelt Wageningen Food & Biobased Research een nieuwe generatie biobased polymeren op basis van het molecuul isoidide.


Biobased producten veroveren nu al geleidelijk hun aandeel in alledaagse producten zoals verpakkingen, en nu wil het WUR ook polymeren ontwikkelen voor de high-performance markt.

 

Met behulp van het rigide, op zetmeel gebaseerde molecuul ISOIDIDE van Archer Daniels Midland ontwikkelen de onderzoekers een nieuwe generatie polymeermaterialen die niet alleen in BPA (bisfenol A)-vrije verpakkingen kunnen worden gebruikt, maar ook in technische toepassingen zoals in de automotive en elektronicasector. 

 

Samenwerking met industriële partners

Deze biobased, maar toch sterke en thermisch bestendige materialen zijn zeer veelzijdig, wat door de  projectpartners zal worden aangetoond: Refresco is geïnteresseerd in het potentieel van HIPPSTAR-materialen voor flessen, Beckers gaat ze gebruiken als metaalcoatings en HollandColours zal ze gebruiken in hun kleurstofformules. Samenwerken met belangrijke industriële partners is de beste manier om polymeren te ontwikkelen die voldoen aan de eisen en normen van de markt.

 

Duurzaamheid in de sector voor high-performance toepassingen

Het gebruik van agrarische reststromen en overschotten van biomassaproductie, in plaats van uitputtende en vervuilende fossiele grondstoffen, terwijl er toch valt te genieten van de buitengewone kwaliteit van moderne producten, is de optimale duurzame oplossing om een bijdrage te leveren aan het evenwicht tussen mens en natuur. Het gebruik van biobased polymeren in duurzame producten draagt bij aan de circulaire en biobased economie en helpt om de CO2-voetafdruk van de materialen langdurig te verlagen.

De hoge eisen van de moderne maatschappij en de wanhopige behoefte aan rust van de planeet aarde gaan hand in hand in het veelbelovende HIPPSTAR -project.

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

15 maart 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

Meer agendapunten »