KunststofenRubber.nl

Onderzoek naar recycling moeilijke kunststoffen wint Deltapremie

23 november 2021 om 10:10 uur

Van links naar rechts: Maurice Limmen (Vereniging Hogescholen), Steven Vos (Fontys), Margie Topp (Windesheim) en Huib de Jong (Regieorgaan SIA). (Foto: Windesheim)

Lector Margie Topp van hogeschool Windesheim heeft de Deltapremie gewonnen, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Ze ontvangt een premie van 500.000 euro voor haar baanbrekende onderzoek naar het recyclen van ‘moeilijke kunststoffen’. Lector Steven Vos van Fontys Hogescholen won dezelfde premie met zijn onderzoek naar werken aan een gezonde leefstijl.


De premie, een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen, wordt voor de tweede keer uitgereikt en is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, feliciteerde de winnaars. Van Engelshoven: "De verdere groei van praktijkgericht onderzoek is belangrijk voor Nederland en dat moet nog beter zichtbaar worden. Deze fantastische Deltapremie-winnaars helpen daar zeker aan mee!"

 

Lector Kunststoftechnologie Margie Topp van hogeschool Windesheim is met haar onderzoek en manier van werken een prachtig boegbeeld voor het praktijkgericht onderzoek, aldus de selectiecommissie. Haar onderzoek naar slimme technologie en materialen is van wezenlijk belang voor de beroepspraktijk, het onderwijs en de wetenschap. In haar onderzoek werkt Topp nauw samen met de opleidingen van Windesheim én met een breed netwerk van mkb'ers. Al jaren werkt zij met haar team aan kennisopbouw binnen de kunststoftechnologie. Dit doet zij op het gebied van nieuwe en disruptieve technologieën, het hoogwaardig hergebruik van materialen en duurzame productieprocessen. Een mooi voorbeeld is het recyclen van windmolenwieken waar Topp en haar team technisch pionierswerk leverden, mét resultaten.

 

De wieken van composiet - een ijzersterke en praktisch onbreekbare verbinding van vezels en harsen - wisten zij te verwerken tot materiaal waar zelfs al een fietsbrug mee gebouwd is. En dat terwijl de wieken voor het onderzoek als praktisch niet-recyclebaar golden. Een doorbraak in circulariteit die internationaal is overgenomen. Topp: "De volgende stap is het recyclen van de enorme berg autobanden, ook zo'n product dat bijna onmogelijk te recyclen valt. Maar wij denken het toch te kunnen. Daarvoor gaan we de Deltapremie inzetten." 

Meer weten over het onderzoek? Er is een podcast met Margie Topp via Spotify of Apple Podcasts.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »