KunststofenRubber.nl

Bioplastic van tomatenschil

12 januari 2022 om 11:39 uur

Onderzoekers van het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora in Spanje hebben uit tomatenresten een bioplastic ontwikkeld dat na slechts één maand in zee uit elkaar valt.


Het plastic wordt vervaardigd uit de bladeren, stengels en schil van tomaten die na het maken van tomatensaus of ketchup in de conservenindustrie worden weggegooid. Volgens onderzoeker José Alejandro Heredia is het plastic folie robuust, transparant en geschikt voor meerdere toepassingen. Het kan hydrofoob zijn (waterafstotend), fluorescerend, parelmoer of verschillende kleuren en tinten, afhankelijk van de blootstelling aan licht.

 

Slimme verpakking?

De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor een slimme verpakking, die van kleur verandert onder invloed van water uit de verpakte voedingsmiddelen. De verpakking kan zo aangeven dat het voedsel niet meer vers is. "Het fungeert dan als een soort 'sensor' die ons een aanwijzing geeft dat een materiaal dat een voedsel omringt begint te verslechteren, wat op middellange termijn het voedsel dat het omringt kan aantasten."

 

Focus op ...

Agenda

8 maart 2022, Parijs, Frankrijk

JEC World 2022

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

31 maart 2022, Wenen, Oostenrijk

European Thermoforming Conference

The European Thermoforming Conference is unique because it is run specifically for the thermoforming...

18 mei 2022, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

Meer agendapunten »