12 januari 2022 om 11:39 uur
Onderzoekers van het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora in Spanje hebben uit tomatenresten een bioplastic ontwikkeld dat na slechts één maand in zee uit elkaar valt.
Het plastic wordt vervaardigd uit de bladeren, stengels en schil van tomaten die na het maken van tomatensaus of ketchup in de conservenindustrie worden weggegooid. Volgens onderzoeker José Alejandro Heredia is het plastic folie robuust, transparant en geschikt voor meerdere toepassingen. Het kan hydrofoob zijn (waterafstotend), fluorescerend, parelmoer of verschillende kleuren en tinten, afhankelijk van de blootstelling aan licht.
De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor een slimme verpakking, die van kleur verandert onder invloed van water uit de verpakte voedingsmiddelen. De verpakking kan zo aangeven dat het voedsel niet meer vers is. "Het fungeert dan als een soort 'sensor' die ons een aanwijzing geeft dat een materiaal dat een voedsel omringt begint te verslechteren, wat op middellange termijn het voedsel dat het omringt kan aantasten."
Techvertorial
Agenda
22 april 2024, Universiteit Twente
De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...
12 juni 2024
The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...