KunststofenRubber.nl

15 miljoen voor innovatieve plastic recycling fabriek Umincorp

17 januari 2022 om 08:02 uur

Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam investeren samen €15 miljoen in Umincorp voor de bouw van een nieuwe rPET fabriek in Rotterdam. Umincorp (Urban Mining Corp) zet hiermee de volgende stap in het recyclen van plastics uit de afvalstroom van huishoudens.


Umincorp werkt plastic afvalstromen op tot zuivere grondstoffen voor producenten van plastic producten zoals verpakkingen, die daardoor minder plastics gebruiken afkomstig van fossiele grondstoffen en daarmee hun recyclingdoelstellingen kunnen behalen. Het grootste knelpunt bij de recycling van plastic huishoudelijk afval is het sorteren van verschillende plastic materialen waar het huishoudelijk afval uit bestaat. Hiervoor gebruikt Umincorp zowel bestaande als zelf ontwikkelde processen, waarvan Magnetic Density Separation (MDS) de belangrijkste en tevens zelf ontwikkelde processtap is.

 

MDS behelst het scheiden van plastics in de afvalstroom met behulp van een magnetische vloeistof. De MDS-technologie stelt Umincorp in staat significant meer plastic terug te winnen dan traditionele sorteer- en recyclingtechnieken. Deze verhoging van het percentage teruggewonnen plastics is van groot belang om aan de Europese recyclingdoelstellingen te kunnen voldoen. Daarnaast resulteert het proces in teruggewonnen plastics met een hogere zuiverheid. Hoe zuiverder de gerecyclede plastics, hoe beter toepasbaar en interessanter ze zijn als grondstof voor hoogwaardige plastic producten.

 

Dankzij de MDS-technologie van Umincorp gaat minder plastic de verbrandingsoven in en wordt er meer plastic met een hoge zuiverheid gewonnen uit huishoudelijk afval. Dit geldt ook voor de tot nu toe moeilijk te recyclen PET-schaaltjes die vaak uit meerdere dunne plastic laagjes bestaan. Met de nieuwe rPET fabriek is Umincorp in staat een gesloten grondstoffenkring te creëren: van plastic naar afval naar grondstof naar plastic. Producenten van plastic vragen steeds meer gerecycled plastic om het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen. Umincorp zal met deze nieuwe fabriek in deze behoefte kunnen voorzien. Al deze zaken samen resulteren in een forse CO2-winst van 30.000 ton CO2-equivalenten per jaar.

 

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Rotterdam: ‘Jaarlijks verdwijnt er voor miljoenen tonnen aan plastic in de verbrandingsovens, dat is doodzonde. Daarom investeren we als gemeente graag in deze recyclefabriek. Met deze hoogwaardige recycling voorkomen we het verspillen van plastic afval en besparen we duizenden tonnen aan CO2. Dat helpt ons in het halen van onze klimaatdoelen en bij het vormgeven van een circulaire economie in Rotterdam.'

 

Wouter Bos, CEO van Invest-NL: ‘Bijdragen aan een circulaire economie en een zo minimaal mogelijk gebruik van grondstoffen is een van onze belangrijkste doelstellingen. Met deze investering in Umincorp laten we zien dat met vernieuwende technologie meer mogelijk is op het gebied van recycling, waarbij bovendien een mooie milieuwinst wordt gerealiseerd door forse verlaging van de CO2-uitstoot.'

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »