KunststofenRubber.nl

Volledig geautomatiseerde spuitgietcel voor productie dunwandige emmers

17 januari 2022 om 13:28 uur

Resultaat van het Thin Wall Integra-samenwerkingsverband: een volledig geautomatiseerde productielijn voor de productie van dunwandige emmers.

Hoe produceer je op een economische manier dunwandige emmers met gerecycleerd materiaal van topkwaliteit en met een maximaal rendement? Door expertise te bundelen zoals in Frankrijk in samenwerkingsproject Thin Wall Integra.


De Franse Arburg -vestiging heeft de handen ineengeslagen met matrijsmaker Collomb, roboticaexpert Pagès Group, IML-etikettenfabrikant Verstraete, Koch-Technik voor de materiaallogistiek en grondstoffenleverancier Borealis. Met Thin Wall Integra laten zij een geïntegreerde oplossing zien voor de productie van dunwandige 5 liter emmers.

 

Gezamenlijk ontwikkeld concept

Het gezamenlijk ontwikkelde concept is gebaseerd op een volledig geautomatiseerde spuitgietcel rond een hybride Allrounder 720 H met een enkelvoudige matrijs. De volledige cyclus neemt ongeveer 5 s in beslag. Het handlingsysteem met telescopische arm die aan de achterkant van de machine vastklikt, laadt eerst de matrijs met de IML (In-Mould Labeling)-etiketten. Het robotsysteem verwijdert vervolgens de emmers met etiketten en stapelt ze op een stortmat. De stapels worden vervolgens automatisch opgepakt door een robot voor het palletiseren. De twee gebruikte robottechnologieën maken het systeem bijzonder compact. Het gerecyclede materiaal wordt continu aangevoerd via een automatisch transportsysteem.

 

Volledig geautomatiseerde spuitgietcel voor productie dunwandige emmersDe 5 liter emmer heeft een aandeel van 55 procent gerecycleerd materiaal, en het ‘ecologisch ontwerp' kan met tot 35 procent minder materiaal toe. 

 

Specifieke deskundigheid

De samenwerkingspartners brengen in elke fase van het project hun specifieke deskundigheid. Tegelijkertijd garanderen ze ook de benodigde kwaliteit garanderen en de strakke termijnen van de verpakkingsindustrie in acht nemen. Bovendien, zo wordt gesteld, sluit het gezamenlijke project aan bij de ecologische aspecten van de kunststofverwerking, die vandaag de dag zo belangrijk zijn. Het product heeft een aandeel van 55 procent gerecycleerd materiaal, en het ‘ecologisch ontwerp' zorgt dat tot 35 procent minder materiaal nodig is. Daarbij komen nog de vereenvoudigde stapelbaarheid van de emmers en het gebruik van 'HolyGrail 2.0'-etiketten, die het gemakkelijk maken om de gebruikte materialen per soort te recyclen.

 

Focus op ...

Agenda

18 mei 2022, Hardenberg

Mix Noordoost 2021

Een nieuw platform en een nieuwe vakbeurs van Easyfairs voor de maakindustrie van Noordoost-Nederland...

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

Meer agendapunten »