KunststofenRubber.nl

Vis, schaal- en schelpdieren verpakt in ‘ocean’ plastic

28 maart 2022 om 16:22 uur

SABIC, Polivouga en Nueva Pescanova Group verpakken vis, schaal- en schelpdieren verpakt in ‘ocean’ plastic.

SABIC, de Portugese fabrikant van flexibele folieproducten Polivouga en het Spaanse vis-, schaal- en schelpdierenverwerker Nueva Pescanova Group komen met een ‘seafood’-diepvriesverpakking die gebruikmaakt van SABIC's gecertificeerde circulaire polyethyleen uit grondstoffen uit ‘oceaan’ plastic.


De nieuwe duurzame verpakking wordt gelanceerd ter gelegenheid van United Nations World Oceans Day op 8 juni. Het oceaangebonden plastic dat tot 50 km landinwaarts uit waterwegen wordt gevist wordt gerecycled tot grondstof voor de productie van gecertificeerde circulaire polymeren - SABIC LLDPE en LDPE. Dit materiaal wordt door Polivouga verdere verwerkt tot flexibele verpakkingsfolie. Vervolgens verpakt Nueva Pescanova de diepgevroren zeevruchten in zakken die van deze folie zijn gemaakt.

 

Eerste ‘ocean' plastic TRUCIRCLE-project

De samenwerking is SABIC's eerste TRUCIRCLE -project waarbij gerecycled oceaangebonden plastic wordt gebruikt in gecertificeerd circulair polyethyleen. Sami Al-Osaimi, Vice President PE & Sales bij SABIC: "Dit is een opwindende circulaire verpakkingsoplossing voor ons, omdat het laat zien hoe gebruikt plastic dat het potentieel heeft om in onze oceanen te belanden, terug kan worden gebracht in een circulaire materiaalstroom om te worden omgezet in hoogwaardige voedselverpakkingen. Het onderstreept ook SABIC's betrokkenheid bij de Strategische Ontwikkelingsdoelstelling #14 van de Verenigde Naties voor 'Life Below Water'. De resultaten tonen eens te meer de kunst van het mogelijke aan wanneer toegewijde waardeketenpartners samenwerken met als doel een verschil te maken."

 

Grote verantwoordelijkheid

Ignacio González, ceo van de Nueva Pescanova Groep: "Als vis-, schaal- en schelpdierbedrijf is het onze grote verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de zeeën en oceanen, de ecosystemen waarvan onze activiteit afhankelijk is en waar we met z'n allen voor moeten zorgen. Met dit initiatief voorkomen we dat dit plastic afval in het mariene milieu terechtkomt en geven we ze een nieuw leven. We hebben ons tot doel gesteld om tegen 2025 100 procent van onze verpakkingen recyclebaar te maken en door deze actie zijn we weer een stap dichter bij dat doel."


De op oceaangebonden plastic gebaseerde oplossing is volledig gecertificeerd onder het Zero Plastic Oceans programma en de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC) PLUS chain of custody. Dit betekent dat de materiaalstroom wordt gecontroleerd en gevolgd van het oceaangebonden plastic tot de uiteindelijke verpakking volgens een reeks vooraf gedefinieerde en transparante regels.

 

Circulariteit stimuleren

"Het project bevestigt opnieuw de vastberaden reis die we samen met SABIC zijn ingeslagen om circulariteit in onze industrie te stimuleren en gaat nog een stap verder, waardoor we onze klanten nu kunnen voorzien van eersteklas flexibele folieproducten die ook zijn gebaseerd op gemengd plastic afval dat anders onze zeeën en waterwegen zou kunnen vervuilen", voegt Tiago Barros, ceo bij Polivouga, toe. "Naast het leveren van een food-contact goedgekeurd polyolefine-product, garanderen deze oceaangebonden plastic PE-films dezelfde scheur- en perforatieweerstand als concurrerende PE-verpakkingsstructuren gemaakt van virgin fossiele PE-harsen."

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »