KunststofenRubber.nl

Tweede leven voor gebruikte FFP2-mondkapjes

11 april 2022 om 16:10 uur

Een nieuw inzamel- en recyclingschema in Oostenrijk zet gebruikte gelaatsmaskers met meltblown PP om in producten met toegevoegde waarde

Het filter in de mondmaskers die Grabher in Oostenrijk produceert, zijn gemaakt van volledig recycleerbaar meltblown polypropyleen (PP) dat wordt geleverd door Borealis. Om de circulariteit verder te bevorderen, heeft Grabher een nieuw inzamel- en recyclingschema opgezet voor gebruikte gelaatsmaskers, waardoor er nieuwe producten met toegevoegde waarde van worden gemaakt, zoals olieabsorberende weefsels.


Grabher was de eerste Oostenrijkse onderneming die een speciale assemblagefaciliteit voor met een smeltblaasproductiesysteem voor de productie van ‘COVID-19'-mondmaskers opzette. Het filter is gemaakt van meltblown PP geleverd door Borealis, een materiaal dat zelf volledig recycleerbaar is. Maar om voor de hand liggende gezondheidsredenen worden zelfs hoogwaardige en duurzamere maskers snel weggegooid.

 

Inlever- en verzamelsysteem

Om het probleem van de groeiende hoeveelheden maskerafval te bestrijden, heeft Grabher een nieuw inlever- en inzamelsysteem voor gebruikte maskers opgezet om ze te recyclen tot nieuwe producten met toegevoegde waarde. Het systeem, dat in de nabije toekomst in heel Oostenrijk zal worden ingevoerd, omvat duidelijk gemarkeerde inzamelboxen waarin alle soorten gelaatsmaskers kunnen worden gedeponeerd. Na sorteren, wassen, steriliseren en drogen wordt het materiaal gebruikt als vulmateriaal voor kussen- en olieabsorptietoepassingen.


Momenteel wordt gewerkt aan de verwerking van de maskers tot granulaat dat met behulp van het smeltblaasprocédé tot absorberende weefsels kan worden verwerkt. De gerecyclede weefsels kunnen worden gebruikt om olie - bijvoorbeeld als gevolg van een lekkage - of andere vloeistoffen te absorberen.

 

Circulaire denken

"Ons partnerschap met Grabher is de belichaming van EverMinds circulair denken", stelt Vedran Kujundzic, Borealis' vice president Commercial Performance Materials. "Het gebruik van onze volledig recycleerbare meltblown PP voor de productie van hoogwaardige maskers helpt de menselijke gezondheid te beschermen, en een manier vinden om ze opnieuw te gebruiken beschermt onze planeet. Samen hebben Borealis en Grabher opnieuw een stap gezet om de kringloop van kunststoffen te sluiten door onze focus te blijven richten op duurzame oplossingen die de maatschappij ten goede komen."


"We zijn er trots op dat we zo snel hebben gereageerd op de dringende behoefte aan PBM's en FFP2-maskers, met name bij het begin van de pandemie in Oostenrijk", zegt Günter Grabher, algemeen directeur van de Grabher-groep. "Intussen zijn we blij dat ons inzamel- en recyclage-initiatief nog steeds talrijke andere deelnemers aantrekt, waaronder OMV, een grote voedingsdistributiegroep, en verschillende grote ziekenhuizen. In Borealis hebben we een betrouwbare partner gevonden die ons engagement voor zowel innovatie als duurzaamheid deelt, en we kijken uit naar een verdere samenwerking."

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »