KunststofenRubber.nl

Mattel gaat voor duurzame kunststoffen

19 april 2022 om 07:18 uur

Mattel stapt samen met SABIC in de hernieuwbare polymeren. De speelgoedproducent gaat het materiaal uit het TRUCIRCLE-programma gebruiken. De eerste Mattel-speelgoedproducten die in 2022 op de markt komen met gecertificeerde duurzaam PP (polypropyleen)-polymeren zijn van MEGA en Matchbox.


MEGA BLOKS Green Town wordt volgens zeggen de allereerste speelgoedlijn in de massa-retail die gecertificeerd koolstofneutraal is. Met de nieuwe speelsets, zoals de Grow & Protect Farm en het Build & Learn Eco House, wil Mattel duurzame materialen en ‘groen gedrag' bij kinderen introduceren. Van het Matchbox -merk zijn in alle Action Driver-speelsets en de Matchbox Recycling Trucks SABIC-materialen terug te vinden. Tegen 2030 moeten alle Matchbox ‘die-cast' auto's, speelsets en verpakkingen worden gemaakt van 100 procent gerecyclede, recyclebare of biogebaseerde plastic materialen, in lijn met de bedrijfsdoelstelling van Mattel.

 

Pionier

"De samenwerking met Mattel is een belangrijke stap om onze klanten te voorzien van materialen die kunnen helpen hun ‘carbon footprint' te verkleinen in een breed scala van consumentenmarkten, en Mattel fungeert als pionier in de speelgoedindustrie", zegt Lada Kurelec, general manager van SABIC's PP & E4 (Elastomeren, PVC, PET, PS, PU )-Business, SABIC. "Onze materialen uit hernieuwbare bronnen vergemakkelijken de overstap van bestaande toepassingen op fossiele basis zonder compromissen op het gebied van zuiverheid en kwaliteit. We zijn blij dat we zo'n goede samenwerking met Mattel kunnen aangaan en waarde kunnen creëren met duurzamere materiaalkeuzes via ons TRUCIRCLE -portfolio."

 

Eerste op de markt

Mattel is het eerste bedrijf in de speelgoedmarkt dat met SABIC samenwerkt in een massabalansbenadering die is ontworpen om hernieuwbare grondstoffen van de tweede generatie terug te laten vloeien in hoogwaardige nieuwe kunststoftoepassingen. "Als wereldleider in de speelgoedsector streven we ernaar om innovatieve producten te ontwikkelen die beter zijn voor onze planeet door duurzame materialen en principes van product stewardship en circulair design te integreren", stelt Pamela Gill-Alabaster, hoofd Global Sustainability bij Mattel. "In lijn met onze strategie zal dit nieuwe partnerschap met SABIC ons in staat stellen om als eerste op de markt te komen met producten gemaakt van ISCC-gecertificeerde hernieuwbare grondstoffen die een lagere koolstofvoetafdruk hebben, maar dezelfde kwaliteit en veiligheid als producten gemaakt met traditionele virgin plastics."

 

ISCC PLUS

De gecertificeerde hernieuwbare polymeren van SABIC omvatten verschillende polypropyleen- en polyethyleenmaterialen die zijn afgeleid van hernieuwbare grondstoffen van de tweede generatie, die niet rechtstreeks concurreren met de productie van menselijk voedsel en diervoeder. Een ‘cradje to gate' levenscyclusanalyse heeft bevestigd dat elke kg van de biogebaseerde harsen van het bedrijf de CO2-uitstoot met gemiddeld 4 kg vermindert in vergelijking met fossiele alternatieven. De duurzaamheid van SABIC's gecertificeerde hernieuwbare polymeren wordt gevalideerd aan de hand van een massabalansmethode volgens het algemeen erkende ISCC PLUS-systeem (International Sustainability & Carbon Certification).

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »