KunststofenRubber.nl

Moeilijk te recyclen verpakkingen in Nederland aangepakt door samenwerking in chemisch recyclen

13 juni 2022 om 14:51 uur

Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang gaan samenwerken om geavanceerde recycling van verpakkingsafval mogelijk te maken. Beide partijen gaan moeilijk te recyclen plastic verpakkingsafval leveren aan SABIC en Plastic Energy’s chemische recycling fabriek SPEAR in Geleen (SABIC Plastic Energy Advanced Recycling BV).


'We onderzoeken en regisseren innovaties die bij kunnen dragen aan het meer en vooral nog beter recyclen van verpakkingen en de meer hoogwaardige inzet van recyclaat. Met deze overeenkomst worden de mogelijkheden en kansen van geavanceerde recycling (chemisch recyclen) verder onderzocht', stellen de partijen in een persbericht.

 

Kunststoffolies eerste stap

Ze starten met de levering van folies uit nagescheiden restafval en aanvullend daarop onderzoekt men de mogelijkheden om plastic verpakkingsafval te leveren dat mechanisch moeilijk of niet recyclebaar is. Om in de toekomst de ambitieuze recycledoestellingen te halen, stimuleren het Afvalfonds en Nedvang innovatie voor nieuwe recycletechnieken. 'Met deze pilot onderzoeken we of en in hoeverre deze recyclingtechniek een toegevoegde waarde kan leveren voor plastic materiaalstromen die nu moeilijk of niet recyclebaar zijn.'

 

Hoe werkt dit proces?

Het pyrolyse-proces van SPEAR zet gebruikt plastic om in een gerecyclede olie, TACOIL. Deze TACOIL wordt door SABIC gebruikt in hun productieproces als alternatief voor traditionele fossiele materialen om nieuw plastic te maken. Voor dit proces gaat Nedvang voor de helft van de totale capaciteit materiaal in vlokkenvorm aanleveren. Ze zijn momenteel in gesprek met diverse marktpartijen die het materiaal kunnen voorbehandelen om het geschikt te maken voor levering aan SPEAR.


"Succesvol hergebruik van verpakkingsafval kan niet zonder te blijven innoveren. Als Afvalfonds en Nedvang stimuleren wij niet alleen innovatie in de recycling van folies, ook de recycling van PET-schaaltjes en drankenkartons pakken wij aan, samen met de partijen die deze verpakkingen gebruiken en recyclen. We nemen in deze projecten de regie in handen en willen hiermee de koers uitzetten richting een circulaire economie voor verpakkingen", aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Afvalfonds Verpakkingen.

 

Werkbezoek Sevilla

Eind maart hebben de samenwerkende partijen een bezoek gebracht aan de advanced recycling fabriek van Plastic Energy in Sevilla en het Pre-Treatment proces van de toeleverancier van Plastic Energy ernaast. Dit heeft veel praktische informatie opgeleverd over de inrichting van de operationele processen. De bouw van het SPEAR project in Geleen is in januari 2021 gestart en de verwachting is dat de geavanceerde recyclingeenheid eind 2022 operationeel zal zijn.

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »