KunststofenRubber.nl

Endaver en Ineos Styrolution sluiten kringloop naar circulaire economie polystyreen

17 juni 2022 om 09:38 uur

Indaver, een toonaangevende speler in de Europese afvalindustrie, en Ineos Styrolution, de wereldleider in styreen, hebben vandaag een afnameovereenkomst ondertekend waardoor Ineos Styrolution toegang krijgt tot styreenmonomeer ("SM") dat geproduceerd wordt uit post-consument afval in de geplande depolymerisatie-installatie van Indaver.


Deze overeenkomst sluit de kringloop naar een circulaire economie voor polystyreen. Het zal Ineos Styrolution in staat stellen om polystyreen te produceren op basis van gerecycleerde grondstoffen, ter vervanging van styreenmonomeer dat geproduceerd wordt op basis van fossiele grondstoffen.

 

"De voordelen zijn enorm", legt Dr. Alexander Glück, President EMEA bij Ineos Styrolution, uit. "Wij erkennen kunststofafval als een waardevolle grondstof die niet op stortplaatsen mag belanden of mag worden verbrand. Samen met Indaver verminderen we afval, produceren we polystyreen met identieke eigenschappen als het virgin materiaal met een lagere CO2-voetafdruk en verminderen we het gebruik van fossiele grondstoffen."

 

Nu het gerecyclede polystyreen voldoet aan strenge specificaties voor levensmiddelen, is een oude droom eindelijk uitgekomen: het materiaal dat is gebruikt om levensmiddelen te bewaren, kan worden gerecycled en opnieuw voor hetzelfde doel worden gebruikt. 

 

Paul de Bruycker, CEO van Indaver: "Onze bedrijven delen dezelfde visie op een echte circulaire economie voor polystyreen. Het materiaal is bij uitstek geschikt om depolymerisatie mogelijk te maken, een geavanceerde recyclagemethode die we inzetten in onze nieuwe recyclage-installatie."

 

 De depolymerisatietechnologie maakt het mogelijk om polystyreen te recyclen door het terug om te zetten in zijn bouwsteen, styreenmonomeer. Dankzij dit proces kan het gerecycleerde materiaal voldoen aan de strenge normen voor contact met voedingsmiddelen. Dit verruimt de mogelijkheden voor recycling aanzienlijk, ook voor polystyreenafval dat vroeger alleen kon worden gebruikt voor omzetting in laagwaardige toepassingen.

 

Als sterke speler in de afvalindustrie is Indaver goed geplaatst om de vereiste afvalstromen voor polystyreen te creëren en te beheren. De nieuwe fabriek van het bedrijf zal gevestigd zijn in Antwerpen, België, en de productie zal starten in 2024.

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »