KunststofenRubber.nl

Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie staat voor grote uitdagingen

20 juni 2022 om 11:22 uur

De Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie heeft een goed jaar achter de rug en sloot 2021 af met volle orderportefeuilles. De eerste vier maanden van 2022 kwamen er echter minder nieuwe orders binnen. Materiaaltekorten en de oorlog in Oekraïne drukken de vooruitzichten.


"Duitse fabrikanten van kunststof- en rubbermachines kunnen tevreden terugkijken op het jaar 2021, met een omzettoename van twaalf procent", zo vat Ulrich Reifenhäuser, voorzitter van de Vereniging voor Kunststof- en Rubbermachines in de VDMA, de situatie samen.

 

"Het is geen recordjaar geworden, daarvoor was de impuls vanuit de automotive sector in 2018 en 2019 te sterk, maar we zijn meer dan tevreden over de orderintake in 2021 als geheel (een stijging van 39 procent ten opzichte van het voorgaande jaar)", vervolgt Reifenhäuser.

 

Momenteel zijn de orderportefeuilles van bedrijven nog redelijk gevuld, maar door problemen met de toeleveringsketen als gevolg van lockdowns en de oorlog in Oekraïne wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om orders om te zetten in omzet. Daarbij komen nog de snel stijgende prijzen voor grondstoffen en energie. En ten slotte is er, na de kleine tussentijdse piek in 2021, nu naast een basiseffect ook een verzadigingseffect. Deze beide factoren zorgen ervoor dat het nieuwe ordervolume afneemt.

 

Tekorten en oorlog

"In de eerste vier maanden van het lopende jaar zijn de nieuwe orders zeventien procent achtergebleven bij die van dezelfde periode vorig jaar", verklaart Thorsten Kühmann, directeur van de brancheorganisatie, de reden voor de vele zorgen bij fabrikanten van kunststof- en rubbermachines. "De beschikbaarheid van toeleveringsonderdelen is het overheersende probleem in de machinebouwsector, dat volgens de enquêtes de komende maanden nog nijpender zal worden voordat de sector kan verwachten dat het zal afnemen", vervolgt Kühmann.

 

De onzekerheid op de wereldmarkt als gevolg van de Oekraïne-oorlog doet de rest. Daarom heeft de brancheorganisatie onlangs haar omzetverwachting voor 2022 van vijf tot tien procent bijgesteld en verwacht nu een zijwaartse beweging, of in het beste geval een kleine stijging van niet meer dan twee procent.

 

VDMA Circulaire Economie Forum op K 2022

Naast klimaatbescherming en digitalisering is de circulaire economie een van de centrale thema's van K 2022. Om de kunststofkringloop tot een succes te maken, zijn recyclebare producten nodig, evenals krachtige machines en systemen die kunststofafval kunnen omzetten in hoogwaardige recyclaten, en de recyclaten vervolgens kunnen verwerken tot nieuwe, hoogwaardige producten.

 

Op het VDMA Circular Economy Forum op het openluchtterrein van K 2022 kunnen bezoekers van de beurs zien hoe de circulaire economie in de praktijk werkt in de kunststofindustrie. In tien paviljoens laten de VDMA en haar leden - fabrikanten van kunststofmachines en -apparatuur - samen met hun partners zien welke technologieën zij inzetten om de kunststofkringloop überhaupt mogelijk te maken. Het gaat daarbij om de verwerking van kunststofafval, maar ook om de productie van re-granulaat, dat vervolgens wordt verwerkt tot nieuwe producten. De digitalisering van de procedures speelt hierbij een belangrijke rol.

 

De VDMA Dome staat in het middelpunt van het forum. Het is opnieuw de ontmoetingsplaats voor iedereen die meer wil weten over de circulaire economie in de wereld van kunststoffen. De installatie met de naam "The Machine" geeft een overzicht van de afzonderlijke processtappen van de kringloop. Hier presenteren veertig bedrijven in videoclips hun highlights over de circulaire economie, en waar deze op de beurs te vinden zijn. De bijbehorende tentoonstelling laat zien wat er op de machines wordt geproduceerd: spannende kunststofproducten gemaakt van recyclaat!

 

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »