KunststofenRubber.nl

China wereldleider in de productie van kunststof- en rubbermachines

22 juni 2022 om 15:23 uur

De wereldwijde productie van kunststof- en rubbermachines groeide in 2021 met 13 procent en bereikte een nieuw recordniveau van 38,6 miljard euro, schat de VDMA. Vooral China viel hier op als aanjager en verhoogde zijn productie met een bovengemiddelde 15 procent.


Europese fabrikanten van kunststof- en rubbermachines realiseerden een stijging van 11 procent en zijn nu goed voor 40 procent van de wereldwijde productie. Hoewel ze nog steeds het leeuwendeel van de wereldwijde productie in handen hebben, maken de cijfers wel duidelijk dat de wereldwijde sector van kunststof- en rubbermachines de afgelopen jaren een aantal verschuivingen heeft ondergaan. In het verleden was het Europese aandeel nog goed voor bijna 45 procent.

 

Dat China vorig jaar voor het eerst de meeste kunststof- en rubbermachines exporteerde, past ook in dit beeld. De Volksrepubliek verhoogde haar export met maar liefst 28,2 procent tot 5,7 miljard euro, waardoor Duitsland naar de tweede plaats degradeerde en de titel van wereldexportleider met 5,2 miljard euro (+9,4 procent) moest opgeven.

 

"Op middellange termijn zullen bedrijven in Europa zich moeten voorbereiden op een aanzienlijk hoger prijsniveau, omdat met name grondstoffen en energie veel duurder zijn geworden. Tegelijkertijd zorgt de situatie op de leveranciersmarkt voor problemen, plus, als gevolg van de toegenomen onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zijn verwerkers terughoudend op investeringen en dus op nieuwe orders voor machinefabrikanten", aldus Luciano Anceschi, voorzitter van de Europese overkoepelende organisatie van de belangrijkste nationale kunststof- en rubbermachinefabrikanten (EUROMAP), waarin de moeilijke situatie wordt samengevat.

 

"We hebben geprofiteerd van Covid, maar nu moeten we ons schrap zetten voor het feit dat er een verzadigingseffect is opgetreden in grote delen van onze klantensectoren en dat verdere groei dit jaar moeilijk zal zijn onder de huidige omstandigheden", vervolgt Anceschi.

 

De Europese kunststof- en rubbermachinefabrikanten kijken uit naar de K-vakbeurs in oktober om de prestaties van hun machines en hun technische innovaties te kunnen presenteren aan hun klanten, met het oog op circulaire economie en digitalisering.

 

OPC UA als wereldmachinetaal

Op K 2022 zal EUROMAP de OPC UA-technologie en de specificaties voor digitale interfaces die al beschikbaar zijn voor kunststof- en rubbermachines in actie demonstreren. Via een online dashboard zijn live data van aangesloten machines voor iedere beursbezoeker met een smartphone toegankelijk. Machinefabrikanten wereldwijd kunnen deelnemen. Dit is gericht op het zichtbaar en tastbaar maken van het grote potentieel van platformonafhankelijke en fabrikantonafhankelijke machine-to-machine communicatie.

 

Interoperabiliteit in de productie, dat wil zeggen het netwerken van alle componenten binnen de productielijn, wordt beschouwd als een voorwaarde voor Industrie 4.0. Dit geeft machineoperators de nodige toegang tot productiegegevens, waardoor ze de processen kunnen bewaken en besturen voor meer efficiëntie, traceerbaarheid, conditiebewaking tot machine learning en kunstmatige intelligentie - en dat levert op zijn beurt beslissende concurrentievoordelen voor hen op.

 

Voorwaarde voor comfortabel "plug-and-play"-netwerken zijn wereldwijd erkende, uniforme standaarden voor gegevensuitwisseling. De OPC UA-standaard als wereldwijde machinetaal is de perfecte basis voor de ontwikkeling van technische specificaties voor individuele machines en componenten. Na geïnitieerd te zijn door VDMA en EUROMAP, vindt de ontwikkeling van specificaties nu plaats op mondiaal niveau, samen met de OPC Foundation en internationale partnerverenigingen.

 

Focus op ...

Agenda

5 juni 2023, online

Webinar: From #plasticfree to future-proof plastics

Hoe ziet een toekomstbestendige, circulaire en duurzame kunststofeconomie eruit? En welke plek nemen...

6 juni 2023, Amsterdam

Microplastics & Packaging

Plastic verpakkingen zijn wereldwijd de grootste bron van microplastics. Onderzoek toont aan dat...

5 september 2023, Milaan

Plast

PLAST, held in Milan every three years, is an exhibitions for the plastics and rubber industry worldwide.

Meer agendapunten »