KunststofenRubber.nl

Duurzame kleurstoffen voor de kunststofindustrie

27 juni 2022 om 18:12 uur

Op K 2022 (19 tot 26 oktober in Düsseldorf, Duitsland) presenteert LANXESS zijn productassortimenten voor de energie-efficiënte productie van kunststofproducten die de noodzaak voor latere coating overbodig maken. Dit omvat zowel universele producten als specials. Afhankelijk van het product bepalen hittebestendigheid, kleursterkte, licht- en weersbestendigheid en glans het eigenschappenprofiel.


Het aanbod aan kleurstoffen van de business unit Polymer Additives omvat ongeveer 150 producten en, naast de kleurstoffen van het merk Macrolex, een reeks hoogwaardige pigmenten en pigmentpreparaten voor gebruik in een breed scala aan veeleisende toepassingen, voor nieuwe polymeren en ook in gerecycleerde materialen.

De kleur oranje is verplicht als veiligheidskenmerk voor hoogspanningscomponenten. Deze kleur wordt steeds vaker gebruikt voor het markeren van stroomvoerende kabels in elektrische en hybride voertuigen en voor componenten voor hoogspanningstoepassingen. De signaalkleur is bedoeld om monteurs en hulpdiensten te waarschuwen voor het mogelijke gevaar van een elektrische schok.

 

Om kunststoffen permanent te kleuren met de oranje RAL 2003-tint, heeft LANXESS een oplosbare organische kleurstof ontwikkeld. 'Macrolex Orange HT is zeer hittebestendig, lichtecht en weerbestendig en biedt een uitstekende kleursterkte en glans. In tegenstelling tot de meeste conventionele kleurstoffen is de halogeenvrije Macrolex Orange HT niet alleen perfect voor gebruik in polyamide, maar ook voor andere gangbare kunststofsoorten zoals polycarbonaat of polyfenyleensulfide, die vanwege hun hoge verwerkingstemperaturen normaal gesproken een uitdaging vormen voor kleurstoffen .'

 

Hittebestendig, migratiebestendig en gemakkelijk dispergeerbaar

De ijzeroxide- en chroomoxidepigmenten van het merk Colortherm van de business unit Anorganic Pigments van LANXESS combineren een goede dispergeerbaarheid met korte verblijftijden en lage afschuifkrachten in de processen. Door hun speciale micronisatie kunnen de fijngemalen pigmenten snel in de kunststof worden verdeeld, wat een hoge productiviteit mogelijk maakt. Door hun hoge hittebestendigheid kunnen de pigmenten, afhankelijk van hun type, worden verwarmd tot temperaturen van meer dan 300°C en behouden ze hun prestaties ook bij gebruik in hoogwaardige polymeren, die in toenemende mate glas, keramiek en staal moeten vervangen in een breed scala aan toepassingen. De pigmenten uit het Colortherm-assortiment zijn ook goedgekeurd als grondstof voor het kleuren van voedselverpakkingen en speelgoed.

Voor een betrouwbare gele kleuring van polymeren op hoge temperatuur, biedt LANXESS het modulaire Colortherm Yellow-productgamma aan. Het omvat de ijzeroxiden Colortherm Yellow 5 en Colortherm Yellow 20, evenals Colortherm Yellow 26, Colortherm Yellow 30 en Colortherm Yellow 3950 zinkferrieten. Het assortiment omvat niet alleen het kleurenspectrum van lichte, verzadigde gele tinten, maar ook oranje tinten. Door hun speciale fabricageproces is de kleursterkte van de Colortherm Yellow 26 en Colortherm Yellow 30 zinkferrieten tot 20 procent hoger dan die van alternatieve producten. Dit betekent een overeenkomstige vermindering van de hoeveelheid materiaal die nodig is om het plastic te kleuren. 

 

Afvalscheiding vergemakkelijken en productieverliezen voorkomen

De circulaire economie is een belangrijk thema voor de kunststofindustrie. "Zo zal een van onze nieuwe ontwikkelingen helpen om het recyclingpercentage van plastic verpakkingen, dat wereldwijd nog veel te laag is, te verhogen. Dit komt doordat optische sensoren zwarte kunststof verpakkingen bij afvalscheiding door hun kleur vaak niet correct kunnen herkennen en dus niet kunnen worden gesorteerd. Als gevolg hiervan moet het worden verwijderd door middel van verbranding", zegt Stefano Bartolucci, Global Market Segment Manager for Plastics bij de business unit Inorganic Pigments. Het ijzeroxidepigment Bayferrox 303 T dat door LANXESS is ontwikkeld voor het kleuren van zwart plastic, dat een reflectie van bijna-infrarood (NIR) van 20 procent vertoont, maakt een efficiënte identificatie van kunststoffen met behulp van NIR-detectoren mogelijk. Zo kunnen zwarte kunststofverpakkingen in sorteerinstallaties worden gedetecteerd tijdens afvalscheiding, omdat het ijzeroxidepigment infraroodstraling reflecteert, in tegenstelling tot het roet dat het meest wordt gebruikt voor het kleuren.

"Dankzij een speciaal productieproces zijn we erin geslaagd een pigment te synthetiseren met een extreem lage magnetische waarde. Als je Bayferrox 303 T vergelijkt met standaard mangaanferrieten, is het magnetisme met meer dan 50 procent verminderd", legt Bartolucci uit. "Met ons zwarte pigment kunnen valse alarmen in bijvoorbeeld de voedselproductie worden vermeden en kan een hogere mate van procesbetrouwbaarheid worden bereikt doordat er minder onderbrekingen zijn. Metaaldetectoren kunnen immers geen onderscheid maken tussen pigmenten en stukjes metaal in een eetbaar artikel. Daarom moeten metaalverontreinigingen worden vermeden in zowel de masterbatch als de verpakking", voegt hij eraan toe.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »