KunststofenRubber.nl

Stora Enso en Tetra Pak onderzoeken recycling drankkartons

18 juli 2022 om 10:44 uur

Stora Enso en Tetra Pak onderzoeken gezamenlijk een oplossing voor het recyclen van drankenkartons om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan recycling in de Benelux en spelen daarmee in op de vraag naar circulaire verpakkingsoplossingen op basis van papier.


De gezamenlijke haalbaarheidsstudie omvat een plan voor een uitgebreide recyclingfaciliteit voor drankenkartons op Stora Enso's locatie Langerbrugge in België. De verwerking van de vezels zou op de locatie Langerbrugge plaatsvinden, terwijl de polymeren en aluminium barrièrematerialen door een speciale partner zouden worden gerecycleerd.

 

Jaarlijks wordt in de Benelux ongeveer 75.000 ton drankenkartons op de markt gebracht, een groeiend volume waarvan reeds meer dan zeventig procent voor recycling wordt ingezameld. Momenteel is er geen bestaande infrastructuur voor de recycling van drankenkartons in de Benelux. Deze samenwerking tussen Stora Enso en Tetra Pak zou een volledig recyclingsysteem voor drankkartons in de Benelux en omliggende regio's tot stand brengen. 

 

Binnen de oplossing zou Stora Enso ingezamelde drankkartons verwerken en de vezels terugwinnen. De gerecycleerde vezels zouden als bronmateriaal dienen voor de productie van gerecycleerd containerbord in de vestiging te Langerbrugge, waardoor een volledig circulaire oplossing zou ontstaan. Tetra Pak zou zorgen voor een recyclingoplossing voor polymeer- en aluminiummaterialen die door een specifieke partner zouden worden verwerkt.

 

Het recyclingproject houdt verband met Stora Enso's onlangs aangekondigde haalbaarheidsstudie om een van de papierlijnen van de Langerbrugse vestiging eventueel om te bouwen tot een lijn voor gerecycleerd containerboard met grote volumes. Deze haalbaarheidsstudie zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden afgerond. Als de beslissing om te investeren wordt genomen, zal de lijn voor gerecycleerd karton naar verwachting in 2025 in productie kunnen worden genomen. De gezamenlijke studie met Tetra Pak zal dezelfde tijdlijn volgen.

 

De voorgestelde recyclagelijn in Langerbrugge zal in eerste instantie naar schatting 50.000 ton gerecycleerd karton per jaar verwerken, met het potentieel om dit te verhogen.
 

 

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »