KunststofenRubber.nl

Aquapak en Industrial Physics slaan de handen ineen

28 juli 2022 om 09:20 uur

Polymeerspecialist Aquapak Polymers is een samenwerking aangegaan met Industrial Physics, wereldwijde test- en inspectiepartner van verpakkingen, producten en materialen, voor de ontwikkeling van een geharmoniseerde reeks WVTR-testmethoden (Water Vapour Transmission Rate) ten behoeve van zijn biologisch afbreekbare polymeer Hydropol™.


Hydropol biedt volgens Aquapak alle voordelen van traditionele polymeren, maar is oplosbaar in water en volledig biologisch afbreekbaar, en bovendien uv-bestendig en niet giftig. Daarnaast biedt het product meerdere mogelijkheden aan het einde van de levenscyclus als het gaat om recycleerbaarheid, composteerbaarheid en compatibiliteit met anaerobe vergistingsinstallaties.

 

Het opzetten van een betrouwbare en herhaalbare testmethode voor WVTR is een industrie-brede uitdaging. Door gebruik te maken van apparatuur ontworpen door productlijnen van Industrial Physics, waaronder Systech Illinois en Testing Machines Inc., en een partnerschap aan te gaan met Industrial Physics, is Aquapak erin geslaagd een oplossing te vinden waarmee het zijn klanten in meerdere sectoren een alternatief kan aanbieden voor de traditionele polymeren, en dat bijdraagt aan het terugdringen van de plasticvervuiling in het proces.

 

Industrial Physics is in een groot aantal industriesectoren actief om klanten te helpen de integriteit van hun verpakkingen, producten en materialen te beschermen. Het bedrijf richt zich op klanten die de overstap willen maken naar nieuwe, duurzamere verpakkingsmaterialen. De groep bestaat uit talrijke testmerken waaronder Systech Illinois, TQC Sheen, Quality By Vision, Eagle Vision, Steinfurth, Technidyne, RayRan, en Testing Machines Inc..

 

Steeds meer organisaties maken zich sterk voor duurzame alternatieven, maar het testen van nieuwe, duurzame materialen is nog een flinke uitdaging, zo blijkt uit onderzoek van Industrial Physics onder 255 verpakkingsprofessionals over de hele wereld. 49% stelt dat voldoen aan de testnormen bij een bredere toepassing van duurzame verpakkingsmaterialen een van de grootste uitdagingen is waarmee zij zich geconfronteerd zien. Een voorbeeld hiervan is dat de WVTR-testmethoden en -normen gebaseerd zijn op traditionele polymeren in plaats van op duurzame, biologisch afbreekbare alternatieven.

 

In hun streven hun duurzame innovatie voort te zetten zonder de integriteit van het product op te offeren, benaderde Aquapak Industrial Physics voor ondersteuning bij de ontwikkeling van een herhaalbare en betrouwbare WVTR-testmethode (Water Vapour Transmission Rate) voor hun biologisch afbreekbare polymeer Hydropol.

 

Omdat de WVTR-testmethode een bekende uitdaging is voor hydrofiele polymeren maakte het team van Aquapak gebruik van de kennis en middelen van Industrial Physics om een testmethode te ontwikkelen die niet alleen intern kan worden uitgevoerd, maar die ook bij zijn klanten, waar ook ter wereld, kan worden gekopieerd.

 

Max Phippard, Quality Control Manager bij Aquapak, zegt hierover: „Omdat wij erin geslaagd zijn de WVTR-test in balans te laten komen, hebben wij vertrouwen in de resultaten. De afgelopen maanden hebben we een volledige analyse van meerlaagse monsters uitgevoerd om inzicht te krijgen in de wijze waarop onze klanten hun eigen WVTR-testregime op Hydropol kunnen kopiëren. De mogelijkheid om een relatie op te bouwen met Industrial Physics en gebruik te maken van hun expertise met betrekking tot barrières in verpakkingen was van cruciaal belang voor het succes van dit programma."

 

Alan Shema, Product Line Director bij Industrial Physics: "We hebben het punt bereikt waarop de WVTR-test op Hydropol overal ter wereld kan worden gekopieerd met de aanpak van beide bedrijven. Dit is een belangrijke stap voorwaarts omdat het bepalend is voor de manier waarop hydrofiele films in de toekomst worden getest. De methode stelt onze wereldwijde klanten die duurzame verpakkingsmaterialen zoals Hydropol inkopen, in staat hun eigen WVTR uit te voeren in de wetenschap dat ze op de resultaten kunnen vertrouwen."

 

Focus op ...

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

14 september 2022, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2022

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

Meer agendapunten »