KunststofenRubber.nl

Met pallets tegelijk flakes verwerken

05 september 2022 om 11:33 uur

De nieuwe ENGEL duo 2300 met tweefasenproces is enkele meters korter dan een oudere machine uit dezelfde modelserie aan het einde van de productievloer. Ook dit telde mee voor AVK

Door een nieuwe technologie van ENGEL kan bij de verwerking van gerecycled kunststofmateriaal een hele processtap vervallen; het gerecyclede materiaal wordt in het spuitgietproces verwerkt zonder het te pelletiseren. Bij AVK Plastics BV in het Friese Balk maken ze zo nieuwe pallets uit gerecycled materiaal.


In Balk wordt dagelijks 60 ton post-consumer materiaal verwerkt - mogelijk gemaakt door procesoptimalisatie. Daarom is er geïnvesteerd in twee nieuwe machines: een ENGEL duo 1500 en een ENGEL duo 2300, die voorzien zijn van het innovatieve tweetrapsproces. De technische innovatie maakt de productie bovendien efficiënter en bespaart kostbare energie.

 

Strategische positie

"De vraag naar pallets blijft onverminderd groot, omdat de klassieke toeleveringsketens voor houten pallets door de crisis in Oekraïne enorm zijn verstoord", aldus Vally Hoogland, technical operations manager bij AVK. Al tientallen jaren geleden heeft het bedrijf in Nederland een strategische positie in de markt voor de verwerking van gerecyclede materialen ingenomen. "In die tijd wilden we aantrekkelijk geprijsde alternatieven aanbieden voor de vervanging van bestaande producten zoals pallets en putdeksels. Vandaag de dag wordt de toegenomen vraag gedreven door enerzijds de pandemie en de ketenproblematiek en anderzijds natuurlijk door de visie op duurzaamheid en de hogere eisen van klanten als het gaat om hygiëne", beschrijft Vally Hoogland de huidige situatie.

 

Duo in de ware zin

AVK heeft momenteel vijf ENGEL-spuitgietmachines in bedrijf, die het volledige scala aan gerecyclede materialen verwerken. Drie tweeplaten-machines uit de ENGEL duo-serie worden ingezet bij de productie op basis van klassieke technologie met plasticeren en spuitgieten in één processtap. De twee nieuwste spuitgietmachines zijn geleverd als duo in de ware zin van het woord en gebaseerd op de tweeplatenmachines met dezelfde naam: een ENGEL duo 1500 en een ENGEL duo 2300, uitgebreid met een technische innovatie van ENGEL, het nieuwe tweetrapsproces. Het hoogtepunt van deze technologie blijkt al duidelijk uit de naam. Plasticeren en injecteren worden in twee onafhankelijke, maar fijn afgestemde processtappen onderverdeeld. Op die manier kan een hele tijdrovende en energie-intensieve processtap worden weggelaten.

 

Lees het hele artikel hier

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »