KunststofenRubber.nl

Op naar matrijs 4.0

19 september 2022 om 13:58 uur

Matrijzenmaker Verbi werkt aan een matrijs die het zelf op tijd aangeeft als hij problemen krijgt of onderhoud nodig heeft, en zelfs of hij in gebruik is - en waar dan. “Een matrijs heeft de waarde van een auto. Het loont de moeite om eens te kijken of hij ons kan vertellen waar hij is, wat hij doet en hoe het met hem gaat.”


Aan het woord is Verbi's directeur Arjen Vos, die al sinds het Verre Oosten in steeds meer in opkomst kwam, werkt aan manieren om zich als Nederlandse matrijzenmaker te blijven onderscheiden. Eerst koos hij voor veelbelovende sectoren, toen merkte hij dat hij toekomstgericht aan de slag wilde met de kennis en technieken in het bedrijf. Sindsdien heeft hij zich bij diverse onderzoeksprojecten aangesloten, waaronder nu bij een proeftuin van TNO waar onder andere onderzocht wordt hoe je kunststof afval uit de automotive productie kan upgraden tot nieuwe grondstof.

 

Hoofd onderhoud en service Michel Kuipers is in fieldlab sensoring en connectivity in Helmond aan het sparren geslagen met mensen uit de machinewereld om te kijken of ze tot een slimme matrijs konden komen. Inmiddels zijn druksensoren toegevoegd, temperatuur- en flow sensoren, cyclustijdenmeters en GPS. GPS is bedoeld om (wereldwijd) te kunnen zien waar de matrijs is, of hij in run is en hoe efficiënt hij draait.

 

Onlangs is een proefspuiting uitgevoerd en momenteel is het Brightlands Material Center alles aan het testen. Onderzoekers van de TU/e denken intussen na over de mogelijkheden voor data-analyse - want data zijn pas interessant als je er kennis van kunt maken.

 

"Wij maken gebruik van bestaande systemen, dus in principe kan iedereen die toepassen", zegt Vos. "Het gaat om de combinatie van de data. Als de flowsensor bijvoorbeeld aangeeft dat er weinig water doorstroomt én de temperatuur verandert, wat is er dan aan de hand? Spuitgieten is vaak reactief. Als de uitstootkracht onvoldoende is, schroeft men de druk op, de volgende dag weer, en dan is de matrijs kapot. Daar willen we vanaf. We willen naar preventief onderhoud, net als met je auto."

 

Het systeem is draadloos en machineonafhankelijk en geeft volgens Vos ‘nauwelijks storing' in de productieomgeving, als wifi-omgeving maar goed is.

 

Bedoeling is om een app te maken waarmee de afnemer de matrijs zelf in de gaten kan houden. Na een tijdje kan aan de hand van de gegenereerde data ook onderhoud worden voorspeld (‘die matrijs heeft bij zoveel slagen onderhoud nodig').

 

Tenslotte droomt Vos van service as a business: de afnemer koopt geen matrijs meer, maar betaalt per tik. De matrijs blijft eigendom van Verbi, dat hem optimaliseert en onderhoudt op basis van het verkochte aantal tikken.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »