KunststofenRubber.nl

Plastic waardeketen roept op tot vrij verkeer van afval binnen EU

24 oktober 2022 om 14:50 uur

Plastics Europe roept op tot het spoedig herzien van de Europese regelgeving voor het transport van afval binnen de EU (Waste Shipment Regulation – WSR), om de EU 2050-doelstellingen voor circulariteit en netto nul te ondersteunen. De huidige regels werken belemmerend voor het recyclen van plastic afval, waardoor te veel afval op stortplaatsen en in verbrandingsovens verdwijnt, aldus de organisatie.


De huidige EU-regels voor het verschepen van afval vereisen dat recyclers in de EU een goedkeuringsprocedure doorlopen voordat plastic afval over grenzen binnen de Unie mag worden getransporteerd. Deze complexe pre-consent-procedure, waarbij goedkeuring soms tot wel vier jaar op zich laat wachten, moeten recyclers voor elk afvaltransport opnieuw doorlopen.

 

De hindernissen die dit opwerpt voor een vrij transport van afval binnen de Europese markt, zorgen volgens Plastics Europe voor een nijpend tekort aan gerecycled en te recyclen plastic en frustreert investeringen in de benodigde infrastructuur en innovatieve technieken voor recycling, zoals chemische recycling.

 

Een herziening van artikel 14 zou ervoor moeten zorgen dat afval voortaan binnen de EU blijft. Door een geharmoniseerd en vereenvoudigd administratief proces en versnelde ‘pre-consent' procedure, waardoor plastic afval makkelijk naar erkende en gecertificeerde recyclers kan worden verscheept. Op deze manier krijgt de Europese markt voor recycling een lift, is gewaarborgd dat het op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt en draagt het bij aan een versnelling van de circulaire transitie.

 

Virginia Janssens, Managing director van Plastics Europe: "Voor een circulaire economie hebben we dringend behoefte aan toegang tot zo veel mogelijk te recyclen materiaal en kwalitatief hoogwaardig plastic afval. We moeten zo snel mogelijk een einde maken aan de absurde situatie waarin recyclers alleen plastic afval uit de eigen thuismarkt mogen inzetten, of zelfs jaren moeten wachten op goedkeuring voor ze afval uit andere lidstaten kunnen ontvangen. De interne Europese markt voor afval moeten we nu veilig stellen."

 

De VNCI steunt de wens tot aanpassing van de Europese wetgeving om een veilige en verantwoorde verwerking van deze afvalstromen zonder onnodige drempels mogelijk te maken. Mark Intven, Beleidsadviseur Materialentransitie: "Plastic afval is één van de belangrijke alternatieve koolstofbronnen voor het realiseren van de materialentransitie door de chemie. Steeds meer van onze leden passen hun processen aan om nieuwe producten afkomstig uit afval te kunnen maken."

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »