KunststofenRubber.nl

‘Nederlandse industrie kan met eenvoudige ingrepen gasverbruik met 16% verminderen’

31 oktober 2022 om 15:32 uur

De Nederlandse industrie kan zijn gasverbruik met eenvoudige ingrepen met 16% verminderen. Dat stelt Natuur en Milieu op basis van onderzoek door Berenschot.


De industrie gebruikt zo'n 30% van het gas in Nederland. De chemische industrie, en in het bijzonder de kunstmestproducenten, zijn daarbinnen grootverbruikers, volgens de analyse van Berenschot. Er zijn diverse mogelijkheden om het aardgasverbruik van de industrie snel te verminderen, zonder dat ingrijpende aanpassingen in het productieproces nodig zijn. Onder meer door hergebruik van warmte en isolatiemaatregelen.

 

Alleen al het hergebruik van warmte binnen de industrie kan evenveel aardgas besparen als het totale aardgasverbruik van alle huishoudens in de gemeente Utrecht. Directeur programma's van Natuur & Milieu Rob van Tilburg: "Met de hoge gasprijzen is het nu heel snel rendabel al het technisch potentieel aan besparing te verzilveren. Dit leidt tot een structurelere verduurzaming dan het tijdelijk stilleggen van productieprocessen, zoals nu gebeurt vanwege de gascrisis."

 

‘Nederlandse industrie kan met eenvoudige ingrepen gasverbruik met 16% verminderen’Welke maatregelen leiden tot hoeveel besparing?
1 Er wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik voor huishoudens van 1.169 m3

 

Handhaving en strengere normen

Met een combinatie van maatregelen op korte termijn is een CO2-besparing van 2,6 Mton mogelijk, vanuit een besparing van zo'n 1,5 miljard m3 aardgas, berekende Berenschot. Dit is het technisch potentieel. Wanneer wordt gekeken naar maatregelen waarvan investeringen zich binnen vijf jaar terugverdienen dan tellen de maatregelen op tot ongeveer 1,2 Mton. Uitgaande van een terugverdientijd van maximaal tien jaar, wordt dat 1,6 Mton.

 

Per 1 januari wordt de bestaande energiebesparingsplicht die al voor kleine bedrijven bestaat uitgebreid naar grote. Van Tilburg: "Dat is een goede eerste stap, want door die uitzondering is er veel energie verloren gegaan. Maar is meer voor nodig, omdat handhaving complex blijft. Wij pleiten daarom voor een striktere energiebesparingsplicht met strengere normen. Verleg daarbij de bewijslast naar de bedrijven zelf. Dat betekent dat alle maatregelen genomen moet worden en een bedrijf zelf met argumenten moet komen wanneer het dit niet doet. Daarnaast helpt het als bedrijven kennis en best practices delen. De overheid kan dit faciliteren."

 

Download hier het rapport

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »