KunststofenRubber.nl

HEXPOL vergroent zijn medische thermoplastische elastomeren met massabalans

15 november 2022 om 08:13 uur

HEXPOL TPE lanceert medische TPE's waaraan bio-inhoud is toegevoegd volgens het massabalansprincipe. Massabalans zorgt voor een geleidelijke toename van het bio-circulaire aandeel binnen een bestaande infrastructuur, waardoor het gebruik van fossiele bronnen stap voor stap wordt verminderd.


HEXPOL ziet massabalans als een goede optie voor hun medische klanten, aangezien het resulterende TPE-materiaal identieke eigenschappen heeft. Dit komt doordat monomeren uit hernieuwbare bronnen, maar met dezelfde kwaliteit en zuiverheid als die van fossiele oorsprong, worden gebruikt om bio-circulaire polymeren te maken. Het bedrijf kan de fossiele polymeren daardoor 1:1 vervangen. Het garandeert dat de technische eigenschappen, chemische samenstelling en wettelijke status van de massabalans-variant hetzelfde zijn als die van het overeenkomstige materiaal op fossiele basis. 

 

De nieuwe materialen zullen deel uitmaken van het Mediprene-portfolio van TPE's voor medische toepassingen. Massabalansversies van hun Mediprene 500M-standaardserie zijn beschikbaar, evenals aangepaste kwaliteiten. Typische toepassingen zijn luchtwegbeheer, gezichtsmaskers, hersluitbare membranen, infuussystemen, afdichtingen en connectoren.

 

Grote lijn

De bio-circulaire grondstof wordt aan het begin van het proces toegevoegd, via tussenliggende transformaties getraceerd en toegewezen aan het eindproduct. Aangezien de bio-circulaire en fossiele grondstoffen gemengd zijn, is het niet mogelijk om een ​​specifieke concentratie in elk eindproduct te garanderen. Dit is vergelijkbaar met 'groene' stroom, waarbij consumenten er niet zeker van kunnen zijn dat de elektriciteit die ze gebruiken rechtstreeks uit hernieuwbare bronnen komt, maar het totale aandeel groene stroom in het net stijgt met de vraag.

 

Goedgekeurd

Verificatie door derden is vereist om de toewijzing van de massabalans te controleren en correcte productetikettering mogelijk te maken. De Zweedse vestiging van HEXPOL TPE was een van de eerste TPE-samenstellers die vorig jaar de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC PLUS) behaalde. ISCC PLUS is een wereldwijd certificeringsschema dat zorgt voor traceerbaarheid in de toeleveringsketen en een correct en transparant gebruik van de massabalansbenadering garandeert. Gecertificeerde bedrijven moeten voldoen aan specifieke milieu- en sociale normen, waardoor een bewakingsketen ontstaat.

 

HEXPOL TPE kan Cradle-to-Gate Product Carbon Footprints (PCF) leveren om klanten verder te informeren. De PCF-methodologie van HEXPOL TPE is gebaseerd op de principes van ISO 14067:2018 voor de ecologische voetafdruk van producten, die is gekoppeld aan de principes en vereisten van ISO-normen 14040:2006 en 14044:2006 voor levenscyclusanalyse. De PCF levert CO2-equivalentgegevens per kg TPE, berekend op basis van grondstoffen en hun transport, productproductie en verpakking. 

 

Focus op ...

Agenda

17 oktober 2023, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2023

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

Meer agendapunten »