KunststofenRubber.nl

'Meer recyclen en minder verpakken van groot belang'

06 december 2022 om 11:13 uur

Producenten en importeurs van verpakkingen krijgen meer vereisten ten aanzien van verpakkingen: in 2030 moeten deze recyclebaar zijn. Voor plastic verpakkingen in het bijzonder geldt dat er doelen komen voor het in de verpakking toegepaste gerecyclede plastic afval. 'Meer recyclen en minder verpakken is dan ook van groot belang', stelt Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen.


Producenten en importeurs van verpakkingen krijgen meer vereisten ten aanzien van verpakkingen: in 2030 moeten deze recyclebaar zijn. Voor plastic verpakkingen in het bijzonder geldt dat er doelen komen voor het in de verpakking toegepaste gerecyclede plastic afval.


Het Afvalfonds Verpakkingen is een voorstander van het meer recyclebaar vormgeven van verpakkingen en het toepassen van gerecycled materiaal en stimuleert dit zelf bijvoorbeeld met tariefdifferentiatie (goed recyclebare verpakkingen worden beloond met een lager tarief) en kennisdeling vanuit het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).


Ook steunt het maatregelen die het gebruik van onnodige verpakkingen of verpakkingen die onnodig veel loze ruimte bevatten terugdringen. Daarbij is de combinatie van product en verpakking het centrale uitgangspunt en moet voedselveiligheid geborgd zijn en voedselverspilling of productbeschadiging voorkomen worden.


"Daarom zijn wij positief over het feit dat het verbod van plastic verpakkingen voor groente en fruit gebonden is aan uitzonderingen, bijvoorbeeld vochtverlies, hygiëne of risico op bederf", zegt Klein Lankhorst. "Zuinig omgaan met grondstoffen start met zo min mogelijk gebruiken en daarna de grondstoffen zo goed mogelijk gebruiken en hergebruiken."

 

Administratie en monitoring

Voor diverse soorten verpakkingen wil de EU specifieke maatregelen opleggen. Dit betekent dat er een vorm van monitoring nodig is en dat deze typen verpakkingen apart dienen te worden geregistreerd. "We vragen aandacht voor de inspanningen die dit vergt en de kosten die hiermee gemoeid zijn."

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2023, Wisselende locaties

3D Delta Week

3D Delta Week is een reeks evenementen en activiteiten van 5 dagen op meerdere locaties, allemaal met een...

25 april 2023, Parijs (FR)

JEC World 2023

10 mei 2023, Hardenberg

Mix Noordoost 2023

Voor de makers van vandaag en morgen

Meer agendapunten »