KunststofenRubber.nl

Oproep aan Tweede Kamer: zie af van nationale plasticbelasting

06 december 2022 om 09:47 uur

In een brief aan de Tweede Kamer hebben kunststofproducerende en verwerkende bedrijven in Nederland grote zorgen geuit over de plannen voor een nationale plasticbelasting.


Zo'n nationale plastic taks is volgens de bedrijven niet effectief en kent veel nadelen. Zo "vernietigt het veel bedrijvigheid en werkgelegenheid in Nederland, oplopend tot 45%, waarmee duizenden banen in de Nederlandse industrie verloren kunnen gaan. Het is voor ons dan ook onbegrijpelijk en onrustbarend dat een dermate ingrijpende maatregel nu boven ons hoofd blijft hangen, slechts gebaseerd op zeer voorlopige en arbitraire uitspraken van CE Delft", zo schrijven de voorzitters van Plastics Europe Nederland en NRK.


"Op die manier zal een nationale taks averechts uitwerken en de Europese markt verder fragmenteren. Terwijl juist het versneld en in Europees verband inzetten op effectieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld het verplicht bijmengen van recyclaat, bijdraagt aan circulaire productie en verbruik van plastics."

 

De sector richt zich tot de Vaste Kamercommissie voor I&W die het tweejaarlijkse overleg over een circulaire economie plenair vervolgt op donderdag 8 december. "Wij roepen u op om u te verdiepen in de gebrekkige werking van een nationale plastic taks, in de onevenredige gevolgen voor bedrijven en werknemers en te kiezen voor de meest effectieve weg naar circulaire productie en verbruik."

 

De schrijvers zien dan ook meer in  een bijmengverplichting van recyclaat , zoals in de aangenomen motie Bontenbal/Dassen.

 

 CE_Delft_210190_Nationale_heffing_op_virgin_plastics_Def.
 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2023, Wisselende locaties

3D Delta Week

3D Delta Week is een reeks evenementen en activiteiten van 5 dagen op meerdere locaties, allemaal met een...

25 april 2023, Parijs (FR)

JEC World 2023

10 mei 2023, Hardenberg

Mix Noordoost 2023

Voor de makers van vandaag en morgen

Meer agendapunten »