KunststofenRubber.nl

Van olifantendrol tot parkbankje

21 februari 2023 om 15:35 uur

Artis en vijf studenten van het AMS Institute hebben een parkbankje ontwikkeld dat voor 65% bestaat uit olifantenpoep en voor 35% uit gerecycled plastic. Als het prototype zich goed houdt, wil de dierentuin al zijn parkbankjes vervangen door dit duurzame model.


Gedurende vier maanden deden studenten in een ‘living lab' in Artis onderzoek naar nieuwe producten die van olifantenpoep gemaakt kunnen worden. De Aziatische olifanten zorgen voor het grootste volume organisch afval in Artis: dagelijks ruimen dierverzorgers zo'n 300 kilogram mest uit het verblijf. Omdat planten lastig te verteren zijn, poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit. De drollen zitten dus nog boordevol voedingsstoffen. Over het algemeen dient de mest als compost.

 

Patroon van poepvezels

De studenten experimenteerden met de mest; ze droogden de mest op geïmproviseerde palletconstructies en in een magnetron. Vervolgens persten ze de mest in een hittepers. Het resultaat is een stevig bankje dat is geproduceerd in samenwerking met Circulus, een bedrijf dat al langer straatmeubilair maakt van onder meer bermgras. Indien onderdelen van het bankje stukgaan, zorgen zij ervoor dat deze worden vervangen of brengen het materiaal terug naar een vorm waarin ze het opnieuw kunnen gebruiken. Zo houden zij de kringloopcirkel zo klein mogelijk. De grove structuur van olifantenpoep geeft het bankje een uniek patroon.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2023, Wisselende locaties

3D Delta Week

3D Delta Week is een reeks evenementen en activiteiten van 5 dagen op meerdere locaties, allemaal met een...

5 april 2023, Den Bosch

Empack

Verpakkingsevenement

25 april 2023, Parijs (FR)

JEC World 2023

Meer agendapunten »