KunststofenRubber.nl

Bioplastic op industriële schaal produceren

27 februari 2023 om 10:38 uur

Technologiebedrijf Avantium en Origin Materials, producent van duurzame materialen gevestigd in de VS, hebben een partnerschap aangekondigd om de massaproductie van FDCA en PEF voor gebruik in geavanceerde chemicaliën en kunststoffen te versnellen.


Het partnerschap heeft tot doel de technologieplatforms van beide bedrijven samen te brengen om FDCA op industriële schaal te produceren uit duurzame houtresten. FDCA (furaandicarbonzuur) is de belangrijkste bouwsteen voor het biopolymeer PEF (polyethyleenfuraanoaat) - een 100% plantaardig, volledig recycleerbaar kunststofmateriaal, met een kleinere koolstofvoetafdruk dan conventionele kunststoffen. PEF kan worden gebruikt in een groot aantal toepassingen zoals flessen, verpakkingen, folies, vezels en textiel, die belangrijke eindmarkten vormen.

 

Deze nieuwe samenwerking brengt Avantium's gepatenteerde YXY® Technologie, die plantaardige suikers omzet in FDCA, samen met Origin's gepatenteerde technologieplatform dat koolstof in duurzame houtresten omzet in bruikbare bouwsteenchemicaliën zoals CMF (chloormethylfurfural). Door deze twee complementaire technologieën te combineren ontstaat een route die duurzame houtresten via CMF kan omzetten in FDCA. Avantium bouwt momenteel 's werelds eerste FDCA Flagship Plant op commerciële schaal in Delfzijl, Nederland.

 

Avantium heeft afnameovereenkomsten getekend voor de levering van FDCA en PEF aan grote merknamen en marktleiders voor diverse toepassingen, waaronder Carlsberg, LVMH en AmBev. Origin Materials heeft onlangs gemeld dat het zijn eerste commerciële fabriek Origin 1 in Canada mechanisch heeft voltooid. Deze fabriek zal naar verwachting materialen produceren, waaronder CMF uit duurzame houtresten, die vervolgens kunnen worden omgezet in hoogwaardige producten die worden gebruikt in verpakkingen, textiel, kleding, auto's en andere toepassingen. Voor Origin 1 en toekomstige fabrieken heeft Origin talrijke capaciteitsreserveringen en afnameovereenkomsten gesloten met bekende merkeigenaren.

 

Afnameovereenkomst

Ter ondersteuning van de industriële technologielicentieovereenkomst zijn Origin Materials en Avantium ook een voorwaardelijke afnameovereenkomst aangegaan, waarbij Avantium FDCA en PEF zal verkopen aan Origin Materials vanuit haar FDCA proeffabriek in Geleen (Nederland) in 2023 en vanuit haar FDCA Flagship Plant in Delfzijl (Nederland) vanaf de datum van commerciële opstart in 2024. Gedurende de looptijd van de afnameovereenkomst zal Origin een geleidelijk toenemend jaarlijks minimumvolume FDCA afnemen op take-or-pay basis, hetgeen Origin in staat stelt de marktintroductie van FDCA en PEF te versnellen. Avantium blijft in gesprek over aanvullende afname- en industriële licentieovereenkomsten met andere industriële partners om de markt voor FDCA- en PEF-toepassingen verder uit te breiden en te diversifiëren.

 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2023, Wisselende locaties

3D Delta Week

3D Delta Week is een reeks evenementen en activiteiten van 5 dagen op meerdere locaties, allemaal met een...

5 april 2023, Den Bosch

Empack

Verpakkingsevenement

25 april 2023, Parijs (FR)

JEC World 2023

Meer agendapunten »