KunststofenRubber.nl

CO2-voetafdruk houder laadkabel meer dan gehalveerd

20 maart 2023 om 14:06 uur

De Deense fabrikant EVBiler ApS was op zoek naar een milieuvriendelijkere en materiaalvriendelijkere oplossing voor een van hun producten. Polykemi Group leverde hen het optimale materiaal dat hun CO2-voetafdruk met meer dan 80 procent heeft verlaagd.


Al bijna 20 jaar werkt jet Zweedse Polykemi ApS nauw samen met de deense spuitieter Borring Plast A/S. Hun eindklant EVBiler ApS wil, zoals zoveel andere bedrijven, zijn milieuprofiel voortdurend verbeteren. "De laatste jaren is de trend duidelijk. Meer bedrijven hebben een groen profiel en werken aan een betere materiaalkeuze. Ze willen klantgerichte materialen van wereldklasse gebruiken, die ook hun koolstofvoetafdruk verlagen," zegt Martin Lindegaard Pedersen, projectmanager bij Borring Plast A/S. "Toen EVBiler ApS ons contacteerde met hun verzoek, heb ik me onmiddellijk tot Polykemi gewend. Zij hebben de kennis om het materiaal te veranderen in een milieuvriendelijker alternatief, met behoud van functie, kwaliteit en kleur."

 

Toename vraag

EVBiler ApS produceert en verkoopt producten voor elektrische en hybride auto's, mobiele en stationaire laadstations en diverse gerelateerde accessoires. Het bedrijf heeft een sterk milieuprofiel en wilde daarom het materiaal van een van zijn flexibele houders voor laadkabels veranderen. De houder was oorspronkelijk gemaakt in ABS en geprint door een 3D-printer, maar toen de vraag toenam, wilde EVBiler ApS de productietechniek veranderen in spuitgieten. Ze gaven toen hun partner Borring Plast A/S de opdracht om een materiaal te vinden dat dezelfde functie heeft, in dezelfde hoge kwaliteit, maar met een lagere milieu-impact.

 

"Historisch gezien richtten veel klanten zich vooral op het hebben van lage materiaalkosten, maar vandaag is er meer interesse in het ontwikkelen van duurzame producten die de ecologische voetafdruk verminderen, zonder afbreuk te doen aan functie of kwaliteit", zegt Ole Tietze, verkoop en technische ondersteuning voor Polykemi in Denemarken en de Benelux, "Dit project met Borring Plast A/S en EVBiler ApS gaat echt over samenwerking en materiaal slim zijn, d.w.z. het juiste materiaal vinden voor het juiste product, aangepast aan de mechanische eisen van de klant en tegelijkertijd milieuvriendelijk.".

 

ABS naar rPP

Aanvankelijk werd gedacht om bij het oorspronkelijke ABS te blijven of over te stappen naar gerecycled ABS. Maar op basis van de behoeften en wensen van de klant, stelden Polykemi en Rondo Plast een gerecyclede PP met 20 procent glasvezel voor (REPRO PP RG124). Hiermee kon 4,25 kg CO2 per kilo materiaal worden bespaard: een vermindering van meer dan 80 procent. "De keuze was gebaseerd op het feit dat we dezelfde sterkte van het materiaal wilden, maar met een lagere CO2-uitstoot. Ook keken we naar de recycling van het materiaal na de levensduur van het product", zegt Tietze.

 

Lokale productie

"We hadden het product al lang ontwikkeld en stonden op het punt om de productie in China te starten, toen we ons realiseerden dat de prijs niet concurrerend was in termen van transport en andere factoren," legt Michael Ford Folkmann, ceo van EVBiler ApS, uit.

 

"Aangezien EVbiler Aps een groen profiel wil hebben, was het vanzelfsprekend om ons product lokaal in Denemarken te laten maken. Het heeft ons ook veel problemen met transport bespaard. Martin van Borring Plast stelde voor dat we een nieuw product van Polykemi zouden proberen, op basis van gerecycled plastic en dat bleek een geweldige oplossing."

 

Reacties (1)

Kijk, zo kan het dus blijkbaar ook:-)
Boy Bakhuys, 21 maart 2023 15:11
 

Focus op ...

Agenda

5 juni 2023, online

Webinar: From #plasticfree to future-proof plastics

Hoe ziet een toekomstbestendige, circulaire en duurzame kunststofeconomie eruit? En welke plek nemen...

6 juni 2023, Amsterdam

Microplastics & Packaging

Plastic verpakkingen zijn wereldwijd de grootste bron van microplastics. Onderzoek toont aan dat...

5 september 2023, Milaan

Plast

PLAST, held in Milan every three years, is an exhibitions for the plastics and rubber industry worldwide.

Meer agendapunten »