KunststofenRubber.nl

"Waarom koffiecapsules composteerbaar moeten zijn"

18 april 2023 om 12:05 uur

European Bioplastics (EUBP) steunt het voornemen van de Europese Commissie om koffiecapsules verplicht composteerbaar te maken en roept het Europees Parlement en de Raad op dit specifieke voorstel te steunen om de doeltreffendheid ervan niet te ondermijnen.


"Hoewel we het betreuren dat momenteel slechts een beperkt aantal verpakkingstoepassingen is gesuggereerd dat ze verplicht composteerbaar moeten zijn, steunen we van harte de opname door de Commissie van koffiecapsules in de lijst van producten die in de toekomst in de EU mogen worden geplaatst markt alleen als gecertificeerd composteerbaar", zegt Hasso von Pogrell, Managing Director van EUBP.

 

Koffie vormt ongeveer 80% van het gewicht van een koffiecapsule.

Het vastleggen van de hoofdcomponent van de capsules via organische recycling zorgt voor het grootste waardebehoud van de gebruikte toepassing, wat in lijn is met de fundamenten van circulariteit. Compost met koffiedik heeft verschillende voordelen bij gebruik als bodemverbeteraar. Bij elke andere end-of-life-optie gaat het waardevolle organische materiaal gewoon verloren.

 

In de effectbeoordeling van de Commissie wordt geconcludeerd dat composteerbare koffiecapsules een voorkeursoptie zijn vanuit het oogpunt van een levenscyclusanalyse. Composteerbare koffiecapsules verhogen aanzienlijk de opvang van bioafval, verminderen de vervuiling van compost met niet-composteerbare kunststoffen en leiden niet tot verhoogde vervuiling van andere afvalstromen.

 

Als alle single-serve units op de markt composteerbaar zijn in industriële composteerinstallaties, kunnen consumenten er zeker van zijn waar ze hun capsules na gebruik kunnen weggooien. Exploitanten van biologische recycling hebben de gemoedsrust dat elke eenheid voor eenmalig gebruik die hun faciliteiten binnenkomt, veilig is en biologisch kan worden afgebroken, net als de rest van het inputmateriaal en geen persistente microplastics achterlaat.

 

Aangezien de gescheiden inzameling van bioafval tegen 2024 verplicht zal zijn in de EU, is er geen speciale infrastructuur nodig voor de inzameling, sortering en biologische recycling van gecertificeerde composteerbare koffiecapsules. Dit is echter niet het geval voor andere soorten koffiecapsules op de markt, waarvoor in zeer weinig landen recyclingprogramma's bestaan.

 

"We zijn er daarom sterk van overtuigd dat organische recycling de meest milieuvriendelijke optie is voor het einde van de levensduur van koffie-eenheden voor eenmalig gebruik en roepen het Parlement en de Raad op om koffiecapsules op de voorgestelde positieve lijst te houden voor verplichte composteerbare verpakkingstoepassingen zoals uiteengezet in de Het voorstel van de Commissie voor herziene verpakkingsregels (PPWR)", concludeert Pogrell.

 

Meer informatie is te vinden op www.european-bioplastics.org.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »