KunststofenRubber.nl

Eeuweling Arburg komt met hybride jubileummachine

24 april 2023 om 03:50 uur

Om het eeuwfeest luister bij te zetten, is een speciale jubileummachine ontwikkeld: de hybride Allrounder 470 H. (Foto: Arburg)

Wie jarig is trakteert. Om het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf luister bij te zetten, komt Arburg daarom met een speciale jubileummachine: de hybride Allrounder 470 H – in de varianten ‘Comfort’, ‘Premium’ en ‘Ultimate’. De machines kunnen dankzij talrijke opties worden aangepast aan specifieke wensen.


De jubileummachine is vooral interessant voor klanten die op zoek zijn naar een energiebesparend alternatief voor bijvoorbeeld hydraulische machines maar wel willen profiteren van de bewezen voordelen. "Elektrische aandrijvingen worden steeds belangrijker, niet in de laatste plaats met het oog op energie-efficiëntie", aldus Gerhard Böhm, directeur Verkoop en Service bij Arburg. "Met de nieuwe Allrounder 470 H hebben we precies de hybride machine gecreëerd die gebruikers nu en in de toekomst nodig hebben; een machine die in deze vorm nog niet eerder op de markt verkrijgbaar was."

‘Alleen bij Arburg'

"De nieuwe generatie machines bevat veel technische innovaties die alleen bij Arburg verkrijgbaar zijn", voegt Guido Frohnhaus, Managing Director Technology & Engineering, toe. "Bij het ontwerp van de nieuwe Allrounder 470 H hebben we onze beproefde technologie aanzienlijk verbeterd om de energieverbruik te optimaliseren en de cyclustijden te verkorten." Daartoe behoren het nieuwe oliemanagementconcept waarvoor nu een octrooi is aangevraagd, de oliedebietsplitsing voor gelijktijdige bewegingen van secundaire hydraulische assen en in de Comfort- en Premium-uitvoering gebreide toepassing van servohydrauliek uit eigen keuken. De Ultimate-uitvoering komt overigens later dit jaar beschikbaar.

Het Arburg servohydraulische systeem (ASH) is al bekend van de hydraulische en elektrische Allrounders. ASH maakt een bijzonder energiezuinige en emissiearme werking mogelijk, omdat de toerengeregelde, watergekoelde servomotor de aandrijving continu aanpast aan de daadwerkelijke vermogensbehoefte. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer de machine stopt met bewegen, de pompaandrijving ook stopt en er dus geen stationair verlies meer is. Dit bespaart tot 50 procent energie, vooral bij processen met lange koeltijden. Tegelijkertijd worden echter ook de koelbehoefte en het geluidsniveau van de machine aanzienlijk verminderd.

Gehalveerd energieverbruik

In vergelijking met een vergelijkbare hydraulische machine is het energieverbruik van de Allrounder 470 H tot 50 procent lager, en afhankelijk van de toepassing kan jaarlijks tot 12.000 kilogram CO2 worden bespaard. Het nieuwe oliemanagementconcept draagt ook zijn steentje bij. De hete, vervuilde hydraulische olie wordt in het olievat gescheiden van de koude, schone hydraulische olie. Samen met het constant gefilterde en gekoelde retourvolume en de gerichte oliestroom wordt de oliekwaliteit verbeterd en wordt de levensduur van de componenten verlengd. Tegelijkertijd is 35 procent minder olie nodig. De afvalwarmte van de machine kan worden gebruikt om de olie voor te verwarmen en komt niet als restwarmte terug in het koelwatercircuit. Bovendien is ook de benodigde koelwatercapaciteit 50 tot 70 procent lager.

 

arburgArburg viert dit jaar het 100-jarig bestaan. (Foto: Arburg)

Kortere cyclustijden

Het splitsen van het debiet van de hydraulische pomp maakt het mogelijk om tegelijkertijd een extra secundaire as aan te drijven. De technologie heeft een positief effect op de productie en de energie-efficiëntie bij de hybride Allrounder H machines. De machines verbruiken in totaal minder energie en tegelijkertijd worden ook de cyclustijden verkort. Een vermindering van de ‘droge' cyclustijd tot 33 procent resulteert in een aanzienlijk hogere productierendement. Dit zijn volgens Arburg twee echte gecombineerde voordelen die de hybride serie kan bieden ten opzichte van zuiver hydraulische machines.

Service en onderhoud

"Gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid zijn ook belangrijke criteria voor de nieuwe machine om tijd en geld te besparen op service en onderhoud", zegt Gerhard Böhm. "Om dit te bereiken hebben we de ervaringen en suggesties van onze klanten en servicetechnici direct in het ontwerp verwerkt." Gerhard Böhm voegt eraan toe dat voorspellend onderhoud in dit verband een belangrijke factor is. De machine meldt automatisch dat bijvoorbeeld het oliefilter binnenkort moet worden vervangen. De waarschuwing voor een vervuild filter wordt afgegeven wanneer het niveau 75 procent bereikt, wat vroeg genoeg is om tijdig proactief een nieuw filter aan te schaffen. Resultaat: geen machinestilstand. Door het filterelement met een handvat aan het verwijderbare deksel te bevestigen en het filterhuis gemakkelijk toegankelijk te maken aan de bedieningszijde, hebben de ontwerpers van de machine het filterhuis ook ergonomischer gemaakt.

Verhoogde gebruiksvriendelijkheid

Verschillende ontwerpvereenvoudigingen maken de machine volgens de makers uiterst gebruiksvriendelijk. Een realtime Ethernet-bus vervangt de afzonderlijke lintkabels van de besturingsmodules. Het kleppenblok en de hydraulische accumulatortechniek zitten nu binnenin, zodat er meer ruimte is voor randapparatuur aan de achterzijde. De elektrische, hydraulische en watercircuits zijn gescheiden voor eenvoudigere montage, onderhoud en ombouw. De hydraulische en watercircuits bevinden zich in de machinebasis. De pneumatische en centrale smeersystemen vind je aan de bedieningszijde voor meer flexibiliteit aan de achterkant. Door opties en interfaces uniform aan de achterzijde van de machine te rangschikken, ontstaat ook meer duidelijkheid en orde rond de Allrounder H.

 

Nieuwe generatie

"Arburg zet met de Allrounder 470 H jubileummachine een belangrijke stap richting de toekomst", aldus Frohnhaus, "Het nieuwe concept zal geleidelijk worden geïmplementeerd voor andere Allrounders in de hybride Hidrive-serie - en de nieuwe generatie machines luidt grote dingen voor Arburg in. Het wordt spannend om te zien wat er verder gaat gebeuren."

 

Focus op ...

Agenda

13 december 2023

Webinar Circulariteit in de rubberindustrie

Introductie in de wereld van rubber, rubber recycling en biobased additieven door Enrico Koggel,...

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

20 maart 2024, Den Bosch

Food Contact Materials Seminar

About food contact material regulations, legislation and developments.

Meer agendapunten »