KunststofenRubber.nl

PFAS – wat betekent de aanstaande restrictie voor bedrijven?

01 mei 2023 om 14:15 uur

Er komt een restrictie op het gebruik van PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor tienduizend fluorhoudende stoffen die voorkomen in (onder meer) voeding, installaties, thermisch/chemisch resistente afdichtringen, smeermiddelen, weekmakers en anti-plakcoatings. Op 7 juni 2023 organiseert de NRK, in samenwerking met Actieprogramma PFAS, een webinar voor leden waarin de restrictie wordt toegelicht.


Sinds twee jaar werken overheid en bedrijfsleven samen in het Actieprogramma PFAS om handelingsperspectieven in beeld te brengen om de bronnen van PFAS in de leefomgeving aan te pakken. Doel van het actieprogramma is om emissies van PFAS naar het milieu terug te dringen en om de blootstelling van mensen aan deze stoffen fors te verminderen. Om die redenen is een brede samenwerking op touw gezet tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

 

De organisatie is in handen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en VNO-NCW en MKB Nederland. De samenwerking heeft er al toe geleid dat bedrijfsleven en overheid zich ervan bewust zijn dat er op Europees niveau aan PFAS-restrictiemaatregelen (het ‘principeverbod') wordt gewerkt. Op dit moment wordt verwacht dat het verbod in 2026 van kracht wordt en dat er dan voor bedrijven nog maximaal 1,5 jaar gelegenheid is om de transitie te maken naar PFAS-vrije producten.

 

Bewustwording bij bedrijven

Het Actieprogramma PFAS maakt bedrijven en overheden vooral bewust van het aanstaande verbod. Bedrijven worden gestimuleerd tijdig om te schakelen naar duurzame en veilige alternatieven. Het verbod raakt ook de sector van rubbers & kunststoffen. Bij het in beeld brengen van handelingsperspectieven is er aandacht voor de verschillende schakels in de keten, van de productie van PFAS, de toepassing bij het maken van producten, het gebruik hiervan tot de verschillende emissie- en blootstellingsroutes. Ook wordt er milieubreed naar het probleem gekeken, dus naar uitstoot naar lucht, bodem en water. Afwenteling van het ene naar het andere milieucompartiment moet immers worden voorkomen.

 

7 juni webinar

De NRK en Actieprogramma PFAS houden op 7 juni vanaf 15:00 een webinar voor leden waarin de restrictie wordt toegelicht, zoveel mogelijk toegespitst op het MKB in de rubber- en kunststofindustrie.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »