KunststofenRubber.nl

Winnaars Plastics Recycling Awards Europe bekend

16 mei 2023 om 11:07 uur

De winnaars van de Plastics Recycling Awards Europe 2023 zijn bekendgemaakt op de Plastics Recycling Show Europe in Amsterdam. De zeven categoriewinnaars illustreren de vooruitgang in het circulaire gebruik van kunststoffen in de producten van vandaag, evenals de recyclinginnovatie en -technologie die deze vooruitgang mogelijk maken.


De winnaars zijn:

• Ambassadeur kunststofrecycling: Manfred Hackl van Erema Group
• Machine-innovatie: tweetrapsproces voor energie-efficiëntere kunststofrecycling door Engel Austria
• Producttechnologie-innovatie: Avient-kleurvoorspellingsservice door Avient Corporation
• Automotive, elektrisch en elektronisch product: Electrolux 700 GreenZone MaxiSpace koel-/vriescombinatie van Electrolux en Coolrec
• Bouw- en constructieproduct: Ridgidrain van Polypipe Civils & Green Urbanization
• Huishoud- en vrijetijdsproduct: Gardena Eco Line van Husqvarna Group
• Plastic verpakkingsproduct: container voor kunstmest gemaakt van gerecycled plastic door PreZero Polymers, Kunststoff Recycling Grünstadt & Compo 

 

De Plastics Recycling Ambassador van dit jaar is Manfred Hackl, CEO van Erema Group, die door de juryleden wordt beschreven als 'het gezicht van de technologieleider in de industrie'.

 

Engel Austria won met zijn tweefasenproces voor energie-efficiëntere kunststofrecycling, 'een schitterend voorbeeld van hoe technologische vooruitgang de efficiëntie en circulariteit van de kunststofproductie verbetert'. Het proces elimineert granulatie uit het kunststofrecyclingproces, omdat het maalgoed direct in de spuitgietmachine in de vorm van vlokken wordt verwerkt.

 

Bij het Avient Color Prediction Service waren de juryleden vooral onder de indruk van het potentieel om de deur te openen naar het gebruik van kunststofrecyclaten in steeds meer esthetische toepassingen. De Color Prediction Service kan de kleurmogelijkheden of -beperkingen van bepaalde soorten post-consumer recycled (PCR) materiaal digitaal illustreren, waardoor het besluitvormingsproces over kleur tijdens de productontwikkeling en lancering wordt vereenvoudigd.

 

De Electrolux 700 GreenZone MaxiSpace koel-/vriescombinatie is uitgerust met Coolrec's High Impact Polystyreen (HIPS) gerecycled polymeer. 'Een uitstekend voorbeeld van het hedendaagse gebruik van gerecycled plastic van hoge kwaliteit.'

Voor de Ridgidrain hebben Polypipe Civils & Green Urbanisation gemeenschapszin succesvol gepaard aan circulariteit. Een "wash & squash"-campagne (waarbij consumenten wordt gevraagd hun kunststof afval schoon en opgepropt in te leveren) binnen de lokale gemeenschap waar Polypipe Ridgidrain produceert, heeft het bedrijf geholpen om hoogwaardig post-consumer afval uit HDPE-melk- en bleekflessen te halen.

Husqvarna won met zijn Gardena Eco Line hoogwaardig tuingereedschap gemaakt van gerecyclede materialen.

De kunstmestcontainer bewijst volgens de jury de huidige vooruitgang in het circulaire gebruik van plastic, zelfs in technisch uitdagende toepassingen. Gemaakt van hoogwaardig gerecycled plastic uit huishoudelijk afval, kan elk onderdeel van de meerdelige container ook worden gerecycled nadat de labels eenvoudig zijn verwijderd.

 

Zesde keer

De winnaars ontvangen een trofee met een 3D-geprinte basis gemaakt van 100% gerecycleerde ABS-plastic autodashboards en een veelkleurige bovenkant die met een laser is gesneden uit gecomprimeerde HDPE-doppen voor strandschoonmaakflessen.

"We zien het aantal en de kwaliteit van de inzendingen dit jaar weer flink stijgen. Het is zeer bemoedigend om het toenemende gebruik van gerecycled materiaal in steeds meer producten te zien", zegt Ton Emans, President van Plastics Recyclers Europe. "Deze onderscheidingen illustreren hoe goed iedereen, van grote merken en materiaalproducenten tot machinefabrikanten, samenwerkt om de recycling in de hele waardeketen van plastic te verbeteren."

De Plastics Recycling Awards Europe worden georganiseerd door Plastics Recyclers Europe en Crain Communications, organisatoren van PRSE. Fimic SRL en Erema Engineering Recycling Maschinen zijn platinasponsors van de 2023 Awards.

De Plastics Recycling Show Europe is tentoonstelling met 320 exposanten en een conferentie voor professionals op het gebied van kunststofrecycling.
 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »