KunststofenRubber.nl

Modeontwerper Annouk Wipprecht lovend over HP HR 3D PA12 W

20 september 2023 om 08:51 uur

Fashion-techontwerper Anouk Wipprecht heeft een gedachtengestuurde, 3D-geprinte jurk uitgebracht met displays die reageren op de ‘cognitieve belasting’ via een brein-computerinterface. De jurk werd uitgevoerd met de HP Jet Fusion 5420W 3D printer en HP HR 3D PA12 W-materialen.


Dit materiaal, een vorm van nylon, is bedoeld voor het vervaardigen van hoogwaardige witte functionele productieonderdelen. "De 3D-geprinte componenten waren heel licht, zoals ik nog nooit eerder heb meegemaakt, en perfect voor een jurk als deze, omdat je niet wilt dat zware onderdelen gevuld met technologie op je lichaam drukken", aldus Wipprecht , die verder spreekt van 'een perfecte match tussen materialiteit en design'. "Het andere leuke aan de nieuwe PA12 W-prints van HP is dat de witte delen wit blijven en na verloop van tijd niet verkleuren, zoals bij sommige andere prints waarmee ik heb gewerkt. Ze hebben een uitstekende houdbaarheid; Ik heb na het testen geen veranderingen in kleur of mechanische eigenschappen ervaren. De prints blijven consistent wit, hebben een mooie lichtbreking en een grote sterkte."

 

Modeontwerper Annouk Wipprecht lovend over HP HR 3D PA12 W

De 3D-geprinte jurk met schermen die de hersenactiviteit tonen, creëert een technologische dialoog tussen de drager van de jurk en zijn omgeving. De signalen van de hersenen worden opgepikt met een EEG-sensor die een draagbare brein-computerinterface (BCI) vormt. De interface gebruikt machineleren om de mentale werkbelasting te bepalen. De werklast wordt vervolgens in real-time weergegeven op de zes ronde displays die uitwaaieren vanuit het halsstuk van de jurk. Als de mentale belasting toeneemt en het verzadigingspunt bereikt, laat elk scherm een iris en pupil zien die steeds wijder wordt.

 

De EEG-sensor is een 3D-geprinte 4-kanaals BCI-headset, Unicorn Headband genaamd, ontwikkeld door NeuroTech-bedrijf g.tec en de ontwerper. De software wordt tijdens een trainingssessie van twee minuten afgestemd op elke drager wanneer deze de jurk voor het eerst draagt.

 

"Elektronica wordt steeds kleiner. De mogelijkheden sinds het begin van deze eeuw zijn eindeloos groot. Wat ik de afgelopen 20 jaar heb geprobeerd, is om ons lichaam te verbinden met elektronica, robot(mode)design en draagbare interfaces. Maar wat als we technologisch-expressieve kledingstukken kunnen verbinden met ons lichaam, lichaamstaal en zelfs emoties? Welke dialogen kunnen we zo op gang brengen? Dit is wat ik onderzoek met ontwerpen als deze", aldus Wipprecht.

 

 Bekijk hier het productblad van de PA 12 W materialen

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »