KunststofenRubber.nl

'Ook losse glitter straks niet meer in de winkel'

03 oktober 2023 om 12:07 uur

Glitters hebben een universele aantrekkingskracht op jong en oud, menig kinderpartijtje of carnavalsfeest wordt ermee opgevrolijkt. Maar wat weinig mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom is het in de EU vanaf half oktober verboden wordt om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan cosmetica is vanaf dat moment niet meer toegestaan.


Naar schatting komt er jaarlijks 42.000 ton bewust toegevoegde microplastics in de natuur terecht. De lidstaten hebben daarom gevraagd om de uitstoot van microplastics te beperken of zelfs helemaal uit te bannen. De Europese Commissie heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek samen met de EU-landen besloten tot het nu aangekondigde verbod.

 

Andere producten met microplastics die onder de nieuwe regels vallen, zijn bijvoorbeeld wasverzachters, speelgoed, kunstmest en rubberkorrels voor sportvelden. Van sommige producten is vastgesteld dat het microplastic minder snel in het milieu terecht komt. Een voorbeeld hiervan is nagellak met glitters. Voor deze spullen gelden langere overgangstermijnen, variërend van vier tot twaalf jaar, zodat fabrikanten de tijd hebben om met alternatieven te komen.

 

De quote in de kop is van Ingelise de Boer, woordvoerder Europese Commissie in Nederland.

 

Focus op ...

Agenda

13 december 2023

Webinar Circulariteit in de rubberindustrie

Introductie in de wereld van rubber, rubber recycling en biobased additieven door Enrico Koggel,...

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

20 maart 2024, Den Bosch

Food Contact Materials Seminar

About food contact material regulations, legislation and developments.

Meer agendapunten »