KunststofenRubber.nl

Afvalfonds Verpakkingen beloont verpakkingen van gerecycled plastic (video)

10 oktober 2023 om 11:12 uur

Afvalfonds Verpakkingen heeft de vernieuwde systematiek geïntroduceerd om verpakkingen van gerecycled plastic en goed recyclebare plastic verpakkingen aan te jagen. Het gaat om Tariefdifferentiatie 2.0, waarmee producenten en importeurs gestimuleerd worden om duurzame verpakkingsoplossingen te ontwikkelen.


"We hebben hard gewerkt aan deze systematiek waarmee we echt het verschil willen maken. Doordat we nu ook stimuleren om gerecycled plastic te gebruiken in nieuwe verpakkingen, wordt een belangrijke stap gezet om de kringloop van verpakkingen verder te sluiten. Het is een belangrijk onderdeel van onze ambitie richting 100% fossielvrije en circulaire verpakkingen in 2050, zodat deze geen schade meer toebrengen aan mens en milieu", aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds.

 

Gunstig tarief

Tariefdifferentiatie houdt in dat producenten/importeurs verschillende tarieven aan het Afvalfonds betalen voor de inzameling en recycling van hun plastic verpakkingen, op basis van de duurzaamheidskenmerken van deze verpakkingen. Verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled plastic en/of goed recyclebaar zijn, krijgen met ingang van 1 januari 2024 een gunstiger tarief, terwijl verpakkingen met een lagere duurzaamheidsprestatie een hoger tarief hebben.

 

De vernieuwde tariefdifferentiatie is ontworpen om producenten en importeurs verder te stimuleren duurzamere verpakkingskeuzes te maken. Nederland is een van de eerste landen waar het gebruik van gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen beloond wordt. Hiermee wil het fonds de vraag naar gerecycled plastic aanjagen, zodat de plasticketen verder gesloten wordt.

 

Laagste tarief voor herbruikbare verpakkingen

Herbruikbare verpakkingen zijn een belangrijke optie om verpakkingen duurzamer te maken. Daarom betalen fabrikanten/importeurs over deze verpakkingen het laagste tarief. Ultiem doel van het Afvalfonds is te zorgen dat in 2050 alle plastic verpakkingen 100% fossielvrij en circulair zijn.

 

"Met de introductie van deze vernieuwde tariefdifferentiatie voor plastic verpakkingen zetten we een belangrijke stap in de richting van een circulaire economie", aldus Klein Lankhorst. "We weten dat herbruikbaarheid steeds belangrijker wordt. Met het lage tarief voor herbruikbare verpakkingen stimuleren we deze ontwikkeling waar kan. Reuse staat hoger op de ladder dan recycling en heeft daarom de toekomst."

 

Stapsgewijs

Tariefdifferentiatie 2.0 is een verfijning van het systeem dat het Afvalfonds sinds 2019 hanteert. Het nieuwe systeem maakt het voor bedrijven makkelijker om stapsgewijs hun verpakkingen te verduurzamen. De differentiatie stimuleert producenten hun verpakkingen stapsgewijs goed recyclebaar te maken. Door bijvoorbeeld wit of transparant plastic te gebruiken en vervolgens het etiket aan te passen of gerecycled plastic te gebruiken in de verpakking.

 

Om te zorgen dat het systeem eerlijk, transparant en effectief is, is er nauw overleg geweest met belanghebbenden, zoals producenten, importeurs en recyclers. Het Afvalfonds Verpakkingen zal de komende periode intensief samenwerken met de sector om ervoor te zorgen dat producenten en importeurs alle benodigde informatie hebben en ondersteuning krijgen om van de nieuwe tariefdifferentiatie gebruik te maken.

 

Focus op ...

Agenda

13 december 2023

Webinar Circulariteit in de rubberindustrie

Introductie in de wereld van rubber, rubber recycling en biobased additieven door Enrico Koggel,...

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

20 maart 2024, Den Bosch

Food Contact Materials Seminar

About food contact material regulations, legislation and developments.

Meer agendapunten »