KunststofenRubber.nl

Nederlands consortium ontwikkelt nieuw biopolyester

10 oktober 2023 om 11:22 uur

Een consortium van Senbis en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten is van plan 6,6 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe biologisch afbreekbare polyester. Het consortium ontvangt een subsidie van 3,3 miljoen euro via het European Just Transition Funds (JTF).


De focus van het project ligt op het vinden van een oplossing voor de microplasticvervuiling veroorzaakt door kledingtextiel. Jaarlijks wordt ruim 50 miljoen ton vezels voor kleding geproduceerd, waarvan ruim 60% polyester (PET). Jaarlijks gaat naar schatting 500.000 ton van dit volume verloren in het milieu, bijvoorbeeld door shredden. Een biologisch afbreekbare vervanging kan de accumulatie van microplastics op lange termijn voorkomen. Bij het ontwerpen van het polymeer en de vezel moet echter rekening worden gehouden met veel technische en economische uitdagingen.

 

Gerard Nijhoving, Managing Director van Senbis : "Ons bedrijf ontwikkelt al jaren vezels en filamenten uit biologisch afbreekbare polymeren. We weten wat mogelijk is, maar vaak ook wat niet. Met biologisch afbreekbare polymeren is het vaak een uitdaging om hoge mechanische en thermische eigenschappen te bereiken. Voor technische garens en textielvezels is dit vaak een showstopper. Wij geloven dat de industrie behoefte heeft aan een nieuw type biologisch afbreekbaar polyester dat kan worden gebruikt voor vezeltoepassingen en dat voldoet aan zowel de technische als economische eisen die nodig zijn voor een doorbraak op dit gebied.

 

In het Biottek-project wordt kennis vergaard over wat bepaalde biopolymeren biologisch afbreekbaar maakt, maar ook wat ervoor zorgt dat ze smeltspinbaar zijn en hoge prestaties leveren, waarbij gekeken wordt naar moleculair ontwerp en fysische eigenschappen. Dit inzicht wordt gebruikt om nieuwe biopolyesters te ontwikkelen die zowel analytisch worden beoordeeld als door praktijktesten , zoals bijvoorbeeld het smeltspinnen van vezels. "Het is een unieke aanpak om specifiek voor een toepassing een biologisch afbreekbaar polymeer te ontwikkelen, in dit geval vezels. Een ander uniek element van dit project is dat kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om de ontwikkeling te versnellen en nieuwe suggesties voor moleculair ontwerp te geven."

 

Het onderzoeksproject bestaat uit de volgende partners:
• Senbis Polymer Innovations voor polymerisatie en smeltspinnen van vezels;
• Rijksuniversiteit Groningen voor polymerisatie en karakterisering van biopolymeren;
• NHL Stenden Hogeschool voor het verwerken en beoordelen van diverse end-of-life scenario's (recycling);
• Wageningen Food & Biobased Research voor beoordeling en methode van biologische afbreekbaarheid;
ontwikkeling
• TNO voor Kunstmatige Intelligentie.

 

De onderzoeksprojecten zijn in september 2023 gestart en zullen drie jaar duren.

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »