KunststofenRubber.nl

Europese branchevereniging voor kunststofrecyclers (PRE) luidt noodklok over lage vraag naar en hoge import van recyclaat

17 oktober 2023 om 10:05 uur

De kunststofrecyclingmarkt in Europa is in 2023 zwaar gedestabiliseerd. Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen van recyclaat tot 50% gedaald, terwijl de goedkope import van materialen van buiten de EU aanzienlijk is toegenomen.


De krimpende marktsituatie geldt voor alle gerecyclede polymeren en is het best zichtbaar in de PET-industrie. Door het ontbreken van een gelijk speelveld is de PET-invoer in de EU tussen Q2 2022 en Q2 2023 met 20% gestegen, wat heeft geleid tot een lage vraag naar rPET uit de EU. Bijgevolg heeft deze verstorende marktdynamiek geleid tot een geschatte daling van 10% van rPET in dezelfde periode. 

 

Plastic Recyclers Europe (PRE) is bang dat als er niet snel maatregelen worden genomen om de druk op recyclers te verlichten, het risico bestaat dat Europa zijn wettelijk bindende en onlangs voorgestelde doelstellingen voor recycling en gerecyclede inhoud niet haalt.

 

"De toekomst van de recyclingindustrie staat op het spel en onmiddellijke actie in de vorm van handhavingsmaatregelen is nodig om een sluiting van recyclingbedrijven in heel Europa te voorkomen", zegt Ton Emans, voorzitter van PRE. "Het stopzetten van recyclingactiviteiten zou een domino-effect hebben op de werkgelegenheid, de algehele economie in Europa en het milieu", voegde hij eraan toe.

 

Wetgeving heeft zichzelf bewezen als een van de meest effectieve instrumenten om de koers uit te zetten naar een circulaire plastic toekomst. Handhavingsmaatregelen zijn echter een must voor de effectieve implementatie ervan, vindt PRE. "Als dit niet gebeurt, loopt Europa het risico op niet-traceerbare, niet-geverifieerde invoer van kunststoffen die bijdragen aan de Europese recyclingdoelstellingen. De invoering van een onafhankelijk certificeringssysteem door derden zou deze problemen oplossen. Tegelijkertijd zou het helpen om niet-geverifieerde verklaringen te vermijden en de traceerbaarheid te bevorderen, vooral voor materialen die met levensmiddelen in aanraking komen, terwijl het de transparantie over de oorsprong van gerecycleerde kunststoffen zou vergroten."

 

 

Focus op ...

Agenda

13 december 2023

Webinar Circulariteit in de rubberindustrie

Introductie in de wereld van rubber, rubber recycling en biobased additieven door Enrico Koggel,...

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

20 maart 2024, Den Bosch

Food Contact Materials Seminar

About food contact material regulations, legislation and developments.

Meer agendapunten »