KunststofenRubber.nl

OM eist 25 miljoen euro boete tegen 'amateuristisch' Sabic

06 november 2023 om 15:56 uur

Fakkel van naftakraker Olefins 4 van SABIC op het chemisch industrieterrein Chemelot. Foto: Tibor via Wikimedia Commons

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van 25 miljoen euro van Sabic vanwege vier incidenten op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen. De officier van justitie noemt het chemiebedrijf 'amateuristisch' als het gaat om veiligheid.


Sabic, dat aanstaande woensdag tijdens de rechtszaak inhoudelijk mag reageren, zou de werkprocessen niet op orde hebben, nauwelijks toezicht houden en niet leren van incidenten. Aanleiding vormen vier incidenten, waarbij een dode viel en twee mensen brandwonden opliepen. Het OM deed jarenlang onderzoek.

 

Na Sabic moeten nog drie chemiebedrijven van het Chemelot-complex voor de rechter verschijnen, namelijk, Borealis Plastomers, OCI Nitrogen en AnQore. Ook Chemelot zelf is als overkoepelende vergunninghouder gedagvaard. De rechtbank kan de bedrijven boetes opleggen; er zijn geen personen gedagvaard.
 

In 2016 ontstond brand bij een naftakraker van Sabic. Twee mensen raakten zwaargewond; een overleed later. Het OM noemt Sabic nalatig met werkinstructies waardoor de onderhoudsmedewerkers werden verrast door brandbare vloeistof. 'Sabic heeft onvoldoende maatregelen genomen na eerdere gelijksoortige incidenten.'

 

Ook in 2019 liep een onderhoudsmonteur brandwonden op. Dit keer bij het openen van een afwijkend type afsluiter bij de naftakraker. Sabic had de werknemer niet gewezen op het afwijkende type afsluiter en heeft daarmee de eigen werkinstructies niet nageleefd, zo vindt het OM. 

 

De rechtbank buigt zich negen dagen lang over de vraag wie er precies verantwoordelijk is voor de incidenten en ongevallen op het Chemelot-terrein in de afgelopen jaren. Uitspraken volgen eind dit jaar of begin volgend jaar. 

 

Bronnen:

1Limburg

NOS

Chemelot

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »