KunststofenRubber.nl

OESO: 'Regeringen moeten in elk geval samenwerken voor terugdringen plasticlekken naar het milieu'

14 november 2023 om 12:12 uur

OESO: 'Regeringen moeten in elk geval samenwerken voor terugdringen plasticlekken naar het milieu'

De OESO heeft vrijdag het rapport 'Towards Eliminating Plastic Pollution by 2040: A Policy Scenario Analysis' vrijgegeven, waarin het analyseert welke beleidsacties regeringen moeten nemen om de plasticvervuiling substantieel verder terug te dringen. In 2022 lekte wereldwijd 21 miljoen ton (Mt) plastic naar het milieu.


Ondanks de toenemende urgentie om de plasticvervuiling terug te dringen, is het huidige beleid om de plasticstromen in te dammen onvoldoende gebleken. Daarom presenteert het rapport vier beleidsscenario's om de huidige uitdagingen op het gebied van het terugdringen van plasticvervuiling aan te pakken:

 

  • Het meest uitgebreide beleidsscenario identificeert een pakket maatregelen dat de volledige levenscyclus van kunststoffen aanpakt en dat de plasticvervuiling tegen 2040 bijna zou kunnen elimineren, waardoor er tegen 2040 115 miljoen ton aan slecht beheerd afval minder is (meer dan 95% van het huidige totaal). Dit scenario vereist meer investeringen, internationale samenwerking en steun voor minder geavanceerde economieën in hun transitie naar een omgeving die vrij is van plasticvervuiling. Alleen al voor verbeterde afvalbeheersystemen zou in niet-OESO-landen over een periode van twintig jaar nog eens 1 biljoen USD aan extra investeringen nodig zijn.
  • De meer gematigde scenario's laten zien dat plastic bij een lager ambitieniveau en minder internationale coördinatie ook na 2040 in het milieu terechtkomt.

 

Routekaart

De OESO publiceerde haar voorlopige bevindingen voorafgaand aan de derde onderhandelingsronde (13 - 19 november) voor een internationaal bindend akkoord over plasticvervuiling. Het bevat voorlopige bevindingen over de voordelen van grondige maatregelen en over de kosten van vertraagde of beperkte actie. Het rapport biedt een routekaart voor overheden en beleidsmakers om de volledige levenscyclus van kunststoffen aan te pakken door de productie en vraag naar kunststoffen te beteugelen; het vergroten van de circulariteit van kunststoffen; het sluiten van lekkagetrajecten; en het verhogen van de recyclingpercentages.

 

Bekijk het rapport hier:

 Interim-Findings-Towards-Eliminating-Plastic-Pollution-by-2040-Policy-Scenario-Analysis.

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »