KunststofenRubber.nl

Eerste 100 kunststof fietsen igus gaan de weg op

27 mei 2024 om 13:58 uur

De igus:bike in serieproductie gegaan. De eerste 100 fietsen, gemaakt van 92 procent kunststof waarvan een deel gerecycled, worden momenteel geproduceerd door de Nederlandse ontwikkelingspartner MTRL. Tegelijk bouwt igus een productielijn op in Keulen (D) om de productiecapaciteit de komende twee jaar te verhogen tot 10.000 stuks.


3,5 jaar geleden lanceerde Frank Blase, CEO van igus, een duurzaam project: bergen plastic van de vuilnisbelten in de wereld gebruiken om kunststof fietsen te produceren. Het moesten duurzame en onderhoudsvrije stadsfietsen zijn, corrosievrij en vuilafstotend, die gemakkelijk jarenlang wind en weer kunnen weerstaan.

 

Kunststof zadelpen en remhendel

Het startsein voor serieproductie had al een paar maanden geleden gegeven moeten worden. Sommige optimalisaties aan de igus:bike waren echter tijdrovend en essentieel voor de duurzaamheid. Een daarvan betrof het verhogen van het aandeel kunststof. De onderdelen die in eerdere prototypen nog van metaal waren, zoals de zadelpen of remhendel, zijn in de huidige versie ook van kunststof.

 

De engineers hebben ook de stuurhoek vergroot zodat de berijders bochten beter kunnen nemen. Andere nieuwe functies zijn een vrijloop in de aandrijflijn zodat de wielen draaien zonder te trappen, slijtvaste xiros kogellagers waardoor de wielen soepeler en zonder smering lopen en een tweebenige standaard om de fiets te parkeren. "De igus:bike, die ongeveer 17 kilo weegt, is nu gemaakt van 92 procent kunststof",  zegt marketingmanager Mark van de Waal. "Van het frame tot de lagers tot de aandrijflijn, wat lang als vrijwel onmogelijk werd beschouwd in de sector."

 

Recyclingpercentage 50 procent

Zodra het voertuig is goedgekeurd voor gebruik op de weg, is het bedrijf van plan het snel te leveren aan de eerste van de 1200 klanten die de fiets vooraf hebben besteld. "Om de wachttijd voor de resterende bestellingen te verkorten, bouwen we momenteel onze eigen productielijn voor de fiets op onze bedrijfslocatie in Keulen", zegt Van de Waal. "We zijn van plan om 10.000 fietsen te produceren met de uitgebreide capaciteiten. De verkoopprijs ligt rond de 1200 euro." 

 

Igus en MTRL gebruiken rotatiegieten en spuitgieten om fietsonderdelen te maken van granulaat dat gemaakt is van gerecycled plastic afval, waaronder visnetten. De engineers en materiaalexperts zijn erin geslaagd om het aandeel nieuw kunststof terug te brengen tot 50%. "We blijven nu investeren in onderzoek en ontwikkeling om het recyclingpercentage zo snel mogelijk te verhogen tot 75% en op de lange termijn zelfs tot 100%," belooft Van de Waal.

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »