KunststofenRubber.nl

VNG beëindigt contract met Verpact

27 mei 2024 om 15:03 uur

Verpact heeft wel een nieuwe, landelijke wel/niet-lijst gepubliceerd die het consumenten makkelijker kan maken om hun afval goed te scheiden

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de overeenkomst met het voormalig Afvalfonds Verpakkingen, Verpact, opgezegd. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.


'Vergoedingen die gemeenten van Verpact ontvingen bleken niet kostendekkend. Ook hekelt de VNG de transparantie bij de organisatie. De VNG zet in op nieuwe afspraken vanaf 2025', aldus de site.

 

De problemen spelen al enige tijd. In december werd het VNG-bestuur al door de Algemene Leden Vergadering opgeroepen om tot nieuwe afspraken te komen. En begin maart besteedde radioprogramma Pointer een uitzending aan de onvrede.

 

Probleem is dat Verpact strenger is geworden bij de keuring van het afval. Er zijn afspraken over het percentage stoorstoffen (touw, bouwplastic) die een vracht PMD mag bevatten, maar Verpact keurt tegenwoordig ook af op 'versmering' door bijvoorbeeld etensresten.  

 

Bovenop het feit dat deze afspraken financieel voor gemeenten niet goed uitpakken is de VNG van mening dat het proces rond goed- en afkeuring van afval in de praktijk niet transaparant genoeg is. 'Daarnaast ontbreekt er transparantie over kostenonderzoeken, en is er niet goed geregeld wat er gebeurt wanneer gemeenten en Verpact er samen niet uitkomen.'

 

De VNG wil nieuwe afspraken, maar die passen niet binnen de huidige overeenkomst. Door de huidige overeenkomst op te zeggen, komt er ruimte voor nieuwe onderhandelingen. De VNG zet in op nieuwe afspraken vanaf 2025.

 

Overigent heeft Verpact wel een nieuwe, landelijke wel/niet-lijst gepubliceerd om het consumenten makkelijker kan maken om hun afval goed te scheiden:

 20240228 PMD Wel-Niet lijst.

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »