KunststofenRubber.nl

BioBTX heeft investeerders voor hernieuwbare aromaten-demonstratiefabriek

04 juni 2024 om 06:36 uur

De technologie van BioBTX maakt ook gemengd afval van verschillende bronmaterialen geschikt voor het proces.

Het Groningse bedrijf BioBTX kan 's werelds eerste demonstratiefabriek voor hernieuwbare aromaten gaan bouwen. BioBTX ontwikkelde de eigen ICCP-technologie, waarmee chemicaliën als benzeen, tolueen en xyleen geproduceerd kunnen worden uit organisch en gemengd plastic afval. Deze aromaten worden onder andere gebruikt bij de productie van kunststoffen.


Zodra BioBXT 's demonstratiefabriek operationeel is, zal deze 20.000 ton gemengd kunststofafval per jaar kunnen verwerken. Doel is latere implementatie van de technologie op groot-industriële schaal.

 

De investeringsronde van € 80 miljoen omvat € 42 miljoen aan eigen vermogen van nieuwe aandeelhouders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro, naast bestaande aandeelhouders Carduso Capital, NOM en Groninger Groeifonds en anderen. Aanvullende financiering bestaat uit € 15 miljoen aan schuldfinanciering uit het Polestar Capital Circular Debt Fund en € 4 miljoen van de Provincie Groningen, een subsidie ​​van € 14 miljoen van de Nederlandse overheid via RVO en andere subsidies. De investering van Invest-NL wordt gedeeltelijk ondersteund door InvestEU, een programma van de Europese Commissie dat initiatieven ondersteunt die aansluiten bij de beleidsprioriteiten van de EU. 

 

Covestro investeert enkele miljoenen euro's in het opschalen van de technologie vanuit Nederland. "Chemische recycling kan een belangrijke bijdrage leveren aan het sluiten van de kringloop in een circulaire economie en de ICCP-technologie van BioBTX is een veelbelovende manier om afval om te zetten in grondstoffen die we bij Covestro in onze productieprocessen gebruiken", zegt Thorsten Dreier, CTO van Covestro. "In tegenstelling tot andere recyclingtechnologieën maakt de technologie van BioBTX ook gemengd afval van verschillende bronmaterialen geschikt voor het proces."


Covestro werkt al meer dan vier jaar samen met BioBTX .Samen hebben ze Circular Foam' - een de EU gefinancierd onderzoeksproject - opgezet. Daarin onderzoeken BioBTX en Covestro samen met andere partners de recyclingmogelijkheden van hardschuim polyurethaan met behulp van pyrolyse. "We zijn blij dat we onze expertise op het gebied van applicatieontwikkeling, digitaal onderzoek en ontwikkeling en chemische recycling kunnen inbrengen in dit project en zo een impuls kunnen geven aan een circulair ecosysteem voor plastic afval", zegt Torsten Heinemann, hoofd van Group Innovation and Sustainability bij Covestro.

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »