KunststofenRubber.nl

Sneller en veiliger pak voor kiter Annelous Lammerts

25 juni 2024 om 09:55 uur

Voor het eerst staat kitesurfen op het programma van de Olympische Spelen, met de Nederlandse Annelous Lammerts als een van de topdeelnemers. Met de Formula Kite, een hydrofoil onder het kiteboard, kan Lammerts snelheden tot boven de 70 km/u bereiken. Deze snelheid brengt verhoogde risico’s en aerodynamische uitdagingen met zich mee. Daarom ontwikkelden TU Delft, TeamNL en textielinnovatie start-up WEEV Textiles een geavanceerd aerodynamisch en snijbestendig pak.


WEEV Textiles legde zich toe op de veiligheid van het pak, terwijl TU Delft richtte zich op het aerodynamisch ontwerp. Het resultaat biedt Lammerts niet alleen veiligheid, maar ook een gemiddelde tijdwinst van vier seconden.

 

Lammerts zelf over het pak: "Onze Kitefoil sport is een nieuwe en spectaculaire sport die volop in ontwikkeling is. Als topsporters streven wij constant naar het perfecte materiaal. Dit nieuwe pak is een geweldige stap vooruit. Het is op maat gemaakt, biedt extra veiligheid en kan mijn prestaties verbeteren. Voor mij een win-winsituatie, en ik hoop hiermee ook bij te dragen aan de toekomst van de sport."

 

Snijbestendig materiaal voor extra veiligheid

De hogere snelheden bij de Formula Kite brengen diverse risico's met zich mee, zoals snijwonden bij crashes. WEEV Textiles ontwikkelde daarom een nieuwe combinatie van materialen die snijbestendig is en zorgt voor comfort. 'Deze snijbestendige base layer zet een nieuwe standaard voor de bescherming van kitesurfers en zal in de toekomst beschikbaar zijn voor zowel professionele als amateursporters', aldus de TU Delft.

 

Aerodynamica en geavanceerde materialen

De hydrofoil onder het kiteboard vermindert de waterweerstand, waardoor het board uit het water wordt gelift en hogere snelheden bereikt. Door deze hogere snelheid is de luchtweerstand veel belangrijker in vergelijking met kitesurfen zonder hydrofoil. Om de luchtweerstand te verlagen ontwierp TU Delft een oplossing met geavanceerde materialen en een aerodynamisch ontwerp. Het team van Wouter Terra, onderzoeker aerodynamica, ontdekte dat aanpassingen aan de stof op de armen en benen, evenals het dragen van een strakke bib, de luchtweerstand significant vermindert en een tijdwinst tussen de vier en zestien seconden op kan leveren.

 

Sneller en veiliger pak voor kiter Annelous Lammerts Vlnr. Annelous Lammerts, Wouter Terra (TU Delft) en Hank Zieverink (WEEV Textiles) testten materialen bij de windtunnel van TU Delft

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »