KunststofenRubber.nl

Gescheiden inzameling plastic flessen en flacons gestart

02 mei 2007 om 15:39 uur

Gescheiden inzameling plastic flessen en flacons gestart

Nog dit jaar wordt in vrijwel alle Nederlandse gemeenten begonnen met de gescheiden inzameling van plastic flessen en flacons. De gemeente Halderberge in West-Brabant is daarmee officieel een start gegaan.




De feestelijke aftrap vond plaats vóór de bekende basiliek in Oudenbosch waar de nieuwe plasticinzamelcontainer van afvalbedrijf Saver werd onthuld. Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) organiseert de inzameling in het kader van het Besluit Verpakkingen. Voor de inzameling wordt samengewerkt met gemeenten en de afvalbedrijven Saver en Midwaste. Milieu
Het gescheiden inzamelen van plastic flessen en flacons spaart het milieu en levert nieuwe grondstof voor de productie van nieuwe flessen en bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton.

In landen als België en Frankrijk worden al jaren plastic flessen en flacons ingezameld, met zeer goede resultaten. Nedvang is ervan overtuigd dat dit systeem ook in Nederland een groot succes kan worden. Plastic heroes
Nedvang streeft ernaar dat de aparte inzameling van plastic flessen en flacons net zo gewoon wordt als de glasbak. Ter ondersteuning is door Nedvang de communicatiecampagne 'plastic heroes' ontwikkeld. Op de www.plastic-heroes.nl[website] staat vermeld welke flessen en flacons ingezameld worden. De campagne begint lokaal en richt zich op gemeenten die al inzamelen. Zodra het aantal gemeenten dat flessen en flacons gescheiden inzamelt groot genoeg is, volgt een landelijke communicatiecampagne.

Overige gemeenten
De gemeenten waar afvalbedrijf Midwaste binnenkort start, zijn Vlaardingen, Nijmegen en Hendrik Ido Ambacht. Daarnaast start afvalbedrijf Sita in de gemeenten Arnhem, Nunspeet en Harderwijk.

Nedvang
De stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) is opgericht door productenten en importeurs om het Besluit Verpakkingen collectief uit te voeren. Nedvang vertegenwoordigt circe tweederde van het verpakkingsvolume in Nederland. Het is de enige uitvoeringsorganisatie die alle soorten verpakkingen, zoals glas, plastic, papier en metaal, vertegenwoordigt. Bedrijven met consumenten- en/of bedrijfsverpakkingen kunnen zich aansluiten bij Nedvang.
 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »