KunststofenRubber.nl

Blog: Niet klagen

02 juli 2024 om 12:03 uur

Vanaf morgen is de vaste flessendop verplicht in de Europese Unie. Irritant, is toch de vaakst gehoorde reactie. Maar, is het nou vooral irritant voor de consument of voor de industrie?


Dat vraagt onze hoofdredacteur Kasper Weigand zich af in het voorwoord van het zomernummer van Kunststof en Rubber, dat dinsdag 9 juli in de brievenbus valt. Een sneak peak in de pdf is nu al mogelijk via deze link.

 

Hieronder de rest van het voorwoord:

 

'Na een natter dan nat voorjaar is de zomer nu dan echt begonnen, schrijf ik op de eerste tropische dag van het jaar. Nou heb ik een goed geïsoleerd huis, maar tegen deze brandende eind juni-zon is mijn zolderkamertje niet opgewassen. Maar ik klaag niet.   

 

'Het nieuws van dit moment? Vanaf 3 juli is de vaste flessendop verplicht in de Europese Unie. Irritant, is toch de vaakst gehoorde reactie. Eerlijk is eerlijk, het was mij eigenlijk ook nooit zo opgevallen dat de flessendop een van de grootste vervuilers is. Toch blijkt dit uit onderzoek. Zo stelt stichting De Noordzee in hun doppenrapport dat doppen wereldwijd in de top 5 van meest gevonden items op stranden staan. En doppen behoren ook tot de top 5 van meest dodelijke afvalitems voor het zeeleven. Een kleine moeite dan, voor ons consumenten, toch? Ik klaag niet. Voor de sector was het een grotere uitdaging, maar ook die is nu voltooid. In ander nieuws hebben onderzoekers nu onmiskenbaar microplastics gedetecteerd in het bloed van Nederlandse testpersonen. Het is dus ook in ons eigen belang om gebruikte plastics goed op te ruimen en niet te laten rondslingeren. 

 

'Het zomerse thema deze maand is Matrijzen en Spuitgieten. Ik ben altijd blij verrast als ik zie wat voor leuke onderwerpen zich aandienen in reactie op onze inspiratiemail, die we sturen ter voorbereiding van een nieuwe editie. Sommige verhalen liggen voor de hand. Hasco, de uitvinder van de modulaire matrijs, bestaat 100 jaar. Leuk. Daar moeten we iets mee. Maar Formal Molding stond nog niet op mijn netvlies. Deze start-up 3D-print kunststof matrijzen waar het prototypes mee spuitgiet. Een matrijs van kunststof? Hoe dan? Veel leesplezier en een goede zomer. Wij van de redactie hebben nog even geen vakantie maar kijken vast vooruit richting nazomer, met als belangrijkste agendapunt de Kunststoffenbeurs. Ik klaag niet.'

 

Kasper Weigand, hoofdredacteur Kunststof en Rubber

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »