KunststofenRubber.nl

Tien onderzoeken via NWO en CPNL van start om plastics circulair te maken

08 juli 2024 om 16:46 uur

Hoe zorgen we ervoor dat plastic verpakkingsmateriaal opnieuw gebruikt kan worden? Of hoe kunnen kleurstoffen in PET-flessen hergebruikt worden en bijdragen aan het streven om plastics circulair te maken? Dit en meer onderzoeksvoorstellen zijn toegewezen in de call Plastics circulair maken: technische innovaties. Tien onderzoeksprojecten gaan van start in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL.


Momenteel wordt in Nederland vijftien procent van de één miljoen ton in Nederland jaarlijks afgedankte plastics hoogwaardig gerecycled. Het doel is dat in 2030 vijftig procent van alle plastics gerecycled worden en in 2050 moet de productie volledig circulair zijn. Met welke technische innovaties kunnen we ervoor zorgen dat plastics vaker hergebruikt worden? Dat wordt onderzocht in Plastics circulair maken: technische innovaties.

 

Over het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL (CPNL)

De call Plastics circulair maken: technische innovaties maakt onderdeel uit van het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. In 2030 wil Nederland dat vijftig procent van alle plastics gerecycled worden en in 2050 moet er een volledig circulaire plastics keten zijn. Het CPNL-programma loopt acht jaar en heeft acht programmalijnen die zich richten op knelpunten om de kringlopen voor bestaande plastics te sluiten, de Nederlandse economie duurzame groeikansen te bieden en met subsidies de transitie te versnellen.

 

Er is zes miljoen euro verdeeld over tien projecten. Alle onderzoeken zullen vijf jaar duren en passen binnen een van de volgende drie thema's:

  • ontwerp van circulaire plastics;
  • nieuwe karakterisatie, sorteer- en wastechnieken;
  • nieuwe recyclingtechnieken.

 

Lees hier meer details over alle projecten

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »