KunststofenRubber.nl

Kun je met kwantumcomputers een oud composiet-raadsel oplossen?

10 juli 2024 om 10:58 uur

Een team van de TU Delft gebruikt kwantumcomputers om een oud raadsel op te lossen bij het ontwerpen van vezelversterkte composietmaterialen: hoe bepaal je de optimale volgorde van de hoeken waarop de lagen van het materiaal worden samengesteld en gestapeld?


Het QAIMS-team is nu door naar de finalerondes van de Airbus-BMW Quantum Computing Challenge waar ze hun aanpak gaan presenteren om 'de grenzen van kwantumtechnologie voor mobiliteit te verleggen'.

 
Kwantumcomputing en het raadsel van de ‘Stacking Sequence Retrieval'

Arne Wulff, promovendus in het QAIMS-team (Quantum-enhanced Artificial Intelligence for sustainable Materials and Structural design in Aerospace), brengt kwantumcomputing naar het gebied van composieten. Samen met een team van onderzoekers van twee faculteiten van de TU Delft (Matthew Steinberg, Sebastian Feld en Matthias Möller van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en Yinglu Tang en Boyang Chen van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) past hij kwantumcomputing specifiek toe op het zogenaamde ‘Stacking Sequence Retrieval' (SSR) probleem.

 

Het SSR-probleem is het bepalen van de optimale volgorde van de hoeken waaronder de lagen in een composietlaminaat worden gestapeld. Hiermee kunnen fabrikanten het laminaat ook echt produceren op basis van het ontwerp.

 

Boyang Chen, universitair hoofddocent Aerospace Structures and Materials, is de teamleider van QAIMS. Chen: "Op dit moment berekenen we de SSR met klassieke computers met behulp van optimalisatiealgoritmen zoals het genetisch algoritme, dat in wezen de beste oplossing selecteert uit een verzameling potentiële oplossingen. Kwantumcomputers geven ons de mogelijkheid om tegelijkertijd naar veel meer hoeken en toestanden van stapelcombinaties te kijken. Net als bij de kat van Schrödinger in de kwantummechanica, waar de kat tegelijkertijd als levend en dood kan worden beschouwd, kunnen de vezels tegelijkertijd naar meerdere hoeken wijzen." De volgende stap voor het team is het daadwerkelijk testen van hun methodologie op kwantumcomputers.

 

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »