Duurzame innovaties in voedselverpakkingen

Geplaatst op 21 november 2016 om 09:52 uur
Duurzame innovaties in voedselverpakkingen
De restproducten van de productie van voeding en drank kunnen worden ingezet voor duurzame verpakkingen. Wat te denken van resten van garnalen of druivenschillen.

Dit meldt DuurzaamBedrijfsleven.nl. Uit onderzoek van de Universiteit Delft blijkt dat consumenten de kwaliteit van voedsel beter beoordelen als de producten verkrijgbaar zijn in een duurzame verpakking. Deelnemers aan het onderzoek vonden dat voedsel dat was verpakt in gerecycled materiaal er gezonder en verser uitzag dan producten die bijvoorbeeld in plastic werden verpakt. Consumenten zouden ook bereid zijn meer te betalen voor voedsel in een duurzame verpakking. DuurzaamBedrijfsleven Media heeft vijf innovaties op dit gebied op een rij gezet.

 

1.Wetenschappers aan de University of the Basque Country hebben bio-afbreekbare en composteerbare verpakkingsmaterialen ontwikkeld uit vis-, inktvis- en algenafval. Het duurzame materiaal is ook nog eens in te passen in bestaande productieprocessen voor plastics. Voor het verpakkingsmateriaal maken de onderzoekers gebruik van cellulose en chitine, een eiwit uit het schild van kreeftachtigen. Van de materialen maakt men transparante folies.

 

2. In Singapore hebben onderzoekers een biobased materiaal ontwikkeld dat de houdbaarheid van voedsel kan verlengen. Dit verpakkingsmateriaal bestaat uit het extract van grapefruitzaden en het bio-afbreekbare polymeer chitosan. Het polymeer is een afvalproduct dat afkomstig is van de garnalenindustrie. Door de antibacteriële stoffen in chitosan en de grapefruitzaden ontwikkelen bacteriën zich langzamer in de verpakking.

 

3. Om de afvalstroom van plastic verpakkingen te verminderen, hebben onderzoekers van de Department of Agriculture in de VS een duurzaam alternatief ontwikkeld. Hiervoor maakten ze gebruik van het dierlijke eiwit caseïne, dat in melk voorkomt. Het eetbare verpakkingsmateriaal lijkt op plastic folie en is biologisch afbreekbaar, zeggen de wetenschappers.

 

4. De biologische groothandel voor groente en fruit Naturelle, onderdeel van The Greenery, verpakt zijn producten in biobased karton verrijkt met tomatenvezels. De vezels zijn afkomstig van tomatenplanten, die na het oogsten van de tomaten worden gecomposteerd.

 

5. Als grondstof voor zijn champagneverpakking gebruikt de Franse champagnemaker Veuve Clicquot zijn eigen druivenschillen. Om de druivenschillen om te zetten in papier, gebruikt de champagnemaker de resten van de druiven.

 

Meer over deze innovaties op DuurzaamBedrijfsleven.nl

 
© KunststofenRubber.nl